Tužilaštvo traži 5 godina za Šarančića!

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je da bivšeg direktora "Železnica Srbije" osudi na kaznu zatvora ne manju od pet godna, a njegove saradnike na tri do četiri i po godina zatvora

  • 3

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je Specijalnom sudu u Beogradu da bivšeg direktora "Železnica Srbije" Milenka Šarančića osudi na kaznu zatvora ne manju od pet godna, a njegove saradnike na tri do četiri i po godina zatvora jer su to javno preduzeće oštetili za više od 1,2 miliona evra.

Šarančićevi branioci su, s druge strane, predložili sudu da ga oslobodi optužbe, kao i njegove saradnike, navodeći da nema nijednog dokaza da su izvršili krivično delo i oštetili to preduzeće.

- Tužilaštvo smatra da je iz svih dokaza izvedenih tokom suđenja nesumnjivo utvrđeno da su oni izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja na štetu "Železnica Srbija" - rekao je u završnoj reči zamenik tužioca za organizovani kriminal Vojislav Isailović.

Tužilaštvo smatra da su krivi zbog sporne nabavke šest dizel-električnih lokomotiva od Slovenačkih železnica i 10 dizel-motornih vozila od švedske kompanije "Šveden reil", jer je taj posao mogao da se obavi u Srbiji.

Prema rečima tužioca Isailovića, oni su naneli štetu "Železnicama Srbije" u iznosu od 1.239.207 evra, s tim što je faktički iznos mnogo veći.

Lokomotive iz Slovenije kupljene su po znatno višoj ceni preko preduzeća posrednika, a ne direktno od slovenačkog ponuđača, a isti je slučaj i sa švedskim lokomotivama.

Šarančićevi branioci Velimir Jagić i Goran Petronijević tražili su od suda da Šarančića oslobodi od optužbe, kao i ostale optužene, jer radnje koje im se stavljaju na teret ne predstavljaju krivično delo.

- Ovde nema organizovane kriminalne grupe niti bilo kakve koristi, nema ni namere da se drugom pribavi korist niti da se nekom nanese šteta. Jedini motiv nabavke je bio ekonomske prirode, da se za "Železnice Srbije" obezbede sredstva za rad... - rekao je Isailović.

Bivši direktor "Železnica Srbije" proveo je u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu više od 13 meseci, nakon čega je pušten da se brani sa slobode uz jemstvo.

On je uhapšen 2. juna 2010, a u januaru 2011. je njemu i njegovim saradnicima počelo suđenje. Šarančić je tokom izlaganja odbrane za svoje hapšenje optužio Demokratsku stranku, navodeći da je proces protiv njega politički montiran i da je uhapšen posle sukoba sa funkcionerom DS i gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GoranM

    28. mart 2013 | 11:54

    Mogu da traže i deset godina, i da ga osude na deset godina. A onda stiže Toma Milosrdni od Bajčetine...

  • korleone

    28. mart 2013 | 12:18

    Mogu samo da mu se sagnu i to ako im on dozvoli! GOSPODIN bio i ostao!

  • manula

    31. mart 2013 | 22:57

    E, a drzava mu jos dade stan uz najpovoljnije moguce uslove.... a mislim da sudije nece morati da se sagnu. Popece se Milanko na stolicu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA