SAD: Zabrana gej brakova neustavna

Brakovi među osobama istog pola u Kaliforniji su zabranjeni 2008. godine posle referenduma

  • 0

Apelacioni sud u San Francisku odlučio je da proglasi neustavnom zabranu sklapanja brakova među osobama istog pola u Kaliforniji.

Ovu odluku donelo je tročlano sudsko veće Devetog apelacionog suda, odnosom glasova dva prema jedan, pošto je utvrdilo da je niži sud 2010. godine ispravno ocenio da zabrana istotpolnih brakova, prema "predlogu 8", predstavlja kršenje prava homoseksualaca.

Brakovi među osobama istog pola bili su jedno vreme dozvoljeni u Kaliforniji, ali su zabranjeni 2008. godine, posle referenduma na kojem je usvojen "predlog 8", koji dozvoljava samo heteroseksualne brakove, preneo je AP.

Glasači u Kaliforniji izjasnili su se s 52 odsto za "predlog 8" na referendumu u novembru 2008, pet meseci pošto je državni vrhovni sud legalizovao istopolne brakove, i poništio dva zakona po kojima se brak odnosi samo na zajednicu muškarca i žene.

Ova odluka suda ne podrazumeva da će sklapanje istopolnih brakova biti dozvoljeno u Kaliforniji, jer su pobornici "predloga 8" najavili žalbu na presudu.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA