SAZNAJTE: Koje mleko je najbolje za decu

Najnovije istraživanje je pokazalo da mleko sa smanjenim sadržajem mlečne masti možda i nije način da se kod mališana smanji rizik od gojaznosti

  • 1

Mleko sa smanjenim sadržajem mlečne masti možda nije način da se kod mališana smanji rizik od gojaznosti, pokazalo je najnovije istraživanje, a prenosi "Tajm".

Rezultati su zbunili pedijatre i roditelje, jer je do sada važila preporuka da se deci daje obrano mleko kako bi se izbeglo unošenje nepotrebnih kalorija.

Od 2005. godine i Američko udruženje pedijatara i Američko udruženje za srce preporučuju da se deci starijoj od dve godine daje bezmasno mleko ili ono sa smanjenim sadržajem mlečne masti. Verovalo se da se na taj način sprečava višak telesne mase i kasnije obolevanje od gojaznosti.

Ovakav stav je zauzet iako su prethodna istraživanja imala oprečne rezultate. Neka su išla u prilog mišljenju da deci treba davati obrano mleko, dok druga nisu nalazila nikakvu vezu između gojaznosti i vrste mleka koja mališani piju.

Zato je američki pedijatar Danijel Deber sa svojim kolegama ponovo prošao kroz veliku bazu podataka iz svih dosadašnjih studija koje su se bavile vezom mleka i indeksa telesne mase kod dece.

Zaključci su iznenadili Debera i njegov tim. Procenat prekomerno teške dece bio je visok i među dvogodišnjacima i među četvorogodišnjacima, jer su upravo ta deca pila obrano mleko ili ono sa jednim procentom mlečne masti.

Deca koja su sa dve godine imala normalnu težinu i koja su stalno pila mleko sa jednim procentom masti imala su 57 odsto veću šansu da do četvrte godine budu prekomerno teška ili gojazna. Podaci su bili isti za svaki etnički i socioekonomski sloj.

Jedno od objašnjenja je da punomasno mleko bolje zasiti, pa deca imaju manju potrebu za kaloričnom hranom. Istraživači su apelovali na Američko udruženje pedijatara da još jednom razmotri svoje stavove o mleku.

(Telegraf.rs / Izvor: Potrošač)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja to tako

    28. mart 2013 | 13:48

    Pa to i moja prapra-nana zna i uvek se deci davalo domace mleko, sto masnije to bolje, sad kao neki naucnici utvrdili ono sto se zna vekovima. Onda su nase starine svi bili naucnici. Toliko!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA