Cena avio-karte će zavisiti od vaših kilograma!

Avio-kompanije sačuvale bi značajne količine novca i smanjile emisiju ugljen-dioksida kada bi putnicima prodavale karte po ceni zavisnoj od njihove kilaže

  • 0

Profesor sa norveškog univerziteta "Sogn og Fjordane" dr Barat P. Bata nedavno je obavio svoj rad u kojem objašnjava zašto bi i kako putnici trebalo da plaćaju avionske karte u zavisnosti od svojih kilograma, ali i težine prtljaga koji nose.

U svom radu, nedavno objavljenom u časopisu "Journal of Revenue and Pricing Management", dr P. Bata dokazuje kako bi avio-kompanije sačuvale značajne količine novca i smanjile emisiju ugljen-dioksida kada bi putnicima prodavale karte po ceni zavisnoj od njihove kilaže, prenosi CNN.

- Naplaćivanje usluga u skladu sa težinom korisnika usluge i prostorom koji on zauzima je univerzalno prihvaćen princip ne samo u transportu, već i u drugim servisima. Kako su težina i prostor daleko važnije kategorije u avijaciji nego u nekim drugim saobraćajnim granama, avio-kompanije bi trebalo da uzmu ove kategorije u obzir kada određuju cene svojih karata - izjavio je dr Bata.

Dr Bata predlaže tri modela prema kojima bi se ubuduće mogle obračunavati cene.

Prvi model zasniva se na fiksnoj ceni kilograma. U tom slučaju svaki putnik bi merio svoju težinu i težinu svog prtljaga prilikom plaćanja karte, a ukupni broj kilograma množio bi se sa cenom jednog kilograma.

(M. R. / Izvor: Vijesti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA