NOVA AFERA SA MESOM: Ljudi jeli pse?

Britanska analiza je pokazala da meso u "jagnjećem kariju" nije piletina, svinjetina, govedina, konjetina niti jagnjetina. Za sada se sumnja da bi meso moglo biti pseće

  • 2

Nakon afere sa konjskim mesom, u Britaniji je na pomolu nova afera. Sumnja se da je meso iz "jagnjećeg karija" pseće, piše "Jutarnji list".

Taj list navodi da je Bi-Bi-Si naručio analizu pomenutog mesa iz čak šest restorana u Londonu, ali stručnjaci nisu uspeli da utvrde čijeg je ono porekla.

Ta analiza je pokazala da meso u "jagnjećem kariju" nije piletina, svinjetina, govedina, konjetina niti jagnjetina. Za sada se sumnja da bi meso moglo biti pseće, a sasvim je sigurno, kako su pokazale analize, da nije ljudsko.

- Ovo je zastrašujuće, jer ako nije nijedno meso koje poznajemo, šta je onda? Odakle je uvezeno? Gde je životinja zaklana? Da li je meso uopšte higijenski ispravno? Da li je prekriveno bakterijama? - zapitao je britanski nutricionista Sarinder Pul.

Osim toga, otkriveno je i da je jedno jelo koje se prodaje kao govedina uglavnom sadržalo piletinu i krv, a u jednoj pljeskavici uopšte nije bilo govedine.

Ovi navodi zapravo su deo dokumentarca koji je emitovan na Bi-Bi-Siju 3 u utorak uveče i koji je izazvao oštre reakcije javnosti, prenosi "Jutarnji list" i konstatuje da su Britanci mislili da situacija s mesom ne može biti gora od one nastale nakon afere s konjetinom.

Konjetina se, podsetimo, umesto govedine prodavala, između ostalog, i lancima brze hrane kao što je "Burger King".

Premda je u pojedinim zemljama Dalekog istoka uobičajeno jesti pse, na konzumiranje ovih životinja u Evropi i Severnoj Americi gleda se kao na zločin, zbog posebnog statusa koje ove vrste imaju u društvu.

(Telegraf.rs / B92.net)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oto Fon Schtuka

    28. mart 2013 | 14:54

    Sta rekose ovi u prethodnoj vesti: "Sta jedu u EU dobro je i za nas." Daleko im lepa kuca. Kucha bre, ne kuca.

  • Srbenda

    28. mart 2013 | 19:32

    Xaxaa,ako i treba. Nama hoće da uvaljuju Gmo hranu. Neka nek ih potruju sve. Samo budale mogu hrliti u EU. Pisam na Eu...pis pis...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA