PRESUDA SRBIMA: Trojici kazna zatvora, trojica oslobođeni (FOTO)

Zbog učešća u martovskim neredima u Kosovskoj Mitrovici 2008. godine, Euleksovo sudsko veće je izreklo Marjanu Ilinčiću kaznu od 20 meseci zatvora, Draganu Milojeviću 18 meseci, dok je Zoran Čavić osuđen na devet meseci zatvora i godinu dana uslovno

  • 0

U zgradi Osnovnog suda u severnom delu Kosovske Mitrovice Euleksovo sudsko veće, kojim je predsedavala Katja Dominik, izreklo je presude šestorici Srba koji su osumnjičeni za martovske nerede u tom gradu 2008. godine.

Marjanu Ilinčiću je izrečena kazna zatvora u trajanju od godinu dana i osam meseci, Draganu Milojeviću kazna zatvora od godinu dana i šest meseci, a Zoranu Čaviću na devet meseci zatvora i godinu dana uslovno. Miodrag Ralić, Avnij Krasnići i Nebojša Jović su oslobođeni optužbe.

Osuđeni će morati da plate i troškove krivičnog postupka u visini od po 500 evra.

Advokati šestorice Srba koji su bili osumnjičeni za više od 20 krivičnih dela izjavili su nakon izricanja presude da su delimično zadovoljni odlukom suda.

Jedan od advokata iz tima odbrane Miodrag Brkljač kaže da se obrazloženje suda može svesti na to "da sve aktivnosti koje su se odigrale 14-17 marta, 2008. godine nemaju nikakve veze sa pogibijom policajca UNMIK-a Ihora Kinala", i pojasnio da nikome od okrivljenih to ubistvo nije stavljeno na teret.

- Veće je potenciralo da ne želi da se upušta ni u kakve političke i istorijske implikacije događanja i ono što je najvažnije je da nije postojao nikakav generalni plan aktivnosti srpskog naroda koji se tog marta okupio oko severne kapije zgrade suda, već da su događaji koji su rezultirali, nažalost, pogibijom jednog policajca bili spontani i na neki način reakcija na nemile stvari koje su se Srbima dogodile - istakao je Brkljač.

On je dodao da je "veće zaključilo da je u masi bilo pojedinih huligana koji su upotrebljavali kamenice pa i eksplozivna sredstva, ali da oni ne mogu da se poistovete sa masom koja je bila ispred severne kapije".

Brkljač je ocenio da postoje realne šanse da i oni koji su proglašeni krivim budu oslobođeni optužbe, ali i da je za sada to tako i da je nezahvalno prognozirati.

- Oslanjamo se na jaku pravnu dokumentaciju da to i dokažemo, a sud će odlučiti onako kako smatra da treba - rekao je Brkljač.

U blizini severne i južne kapije Euleksovog Osnovnog suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici, građani koji su blokirali ulaz u zgradu kamionima i bagerima, isprovocirani dolaskom jakih snaga Euleksa i Žandarmerije, po odlasku Euleksovih sudija i tužioca su se mirno povukli, te nije bilo nikakvih incidenata.

Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković je u dva navrata razgovarao sa predstavnicima Euleksa posle čega je dogovoreno da okupljeni građani uklone kamione sa južne kapije kako bi propustili kolonu od šest vozila: tri Euleksova u kojima su bili sudije i tužioci sa svojim obezbeđenjem u pratnji tri KPS vozila. Neposredno pre dolaska kolone u niskom letu helikopteri su kružili oko zgrade suda.

Nedeljković je rekao: "Jedino razgovorima i dogovorima može sve da se reši, demonstriranje sile nije svakako način, jedan mali razgovor i rešili smo problem".

- Mi smo za vladavinu prava, očekujem da će se iz svega ovoga izvući pouka i da Euleks neće praviti ovakve greške, a da međunarodne sudije i tužioci mogu da rade svoj posao - rekao je Nedeljković.

Podsetimo, nakon jutrošnjih događaja, kada su kosovski Srbi blokirali ulaz u zgradu Osnovnog suda, vladala je neizvesnost da li će presuda danas uopšte biti doneta.

Slučaj je inače povezan sa martovskim neredima u Kosovskoj Mitrovici iz 2008. godineTada je došlo do zatvaranja suda nakon što su se sukobile jedinice međunarodnih snaga i Srba.

Tokom incidenata koji su usledili poginuo je jedan ukrajinski policajac, povređena su 64 policajca UNMIK-a, 24 pripadnika Kfora i oko stotinu srpskih demonstranata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA