ČAČAK: Heroina više nego hleba

Nezvanično, narkomana u ovom gradu ima oko 2.000, a droga je toliko rasprostranjena da ju je lakše nabaviti nego hranu

  • 4

Na teritoriji grada Čačka danas ima najmanje 2.000 zavisnika od narkotika, a droga mladima nikada nije bila dostupnija nego poslednjih godina. Toliko je blizu, da je do nje jednostavnije doći nego do brojnih prehrambenih proizvoda.

Kako pišu "Večernje novosti", javna je tajna od koga se može nabaviti marihuana, koja je najrasprostranjenija među mladim Čačanima, ali i heroin, ekstazi ili kokain.

Ipak, o tome koliko je narkomanskih zavisnika u ovom gradu ne postoje tačne informacije. Nezvanični podaci govore da ih ima više od 2.000, a da je gotovo polovina mladih starosti od 18 do 25 godina, probala neku od droga. Kroz "Metadonski centar" psihijatrijskog odeljenja čačanske bolnice svake godine prođe oko 200 uživalaca droga. Oni svakodnevno dolaze po "metadon", lek koji sprečava apstinencijalnu krizu narkomana. Zabeleženo je da najmlađi zavisnik ima tek 20 godina, a najstariji 52.

O tome koliko je lako u Čačku doći do droge najbolje govori situacija od pre nekoliko meseci, kada je na zidu u dvorištu srednje Prehrambeno-ugostiteljske škole osvanuo grafit - cenovnik narkotika.

- Ovog mladića je tražila policija. Ne znam da li su ga privodili na saslušanje. To je strašno, njega nije trebalo da privode, već je trebalo da mu se zahvali cela javnost na ovoj lekciji. Ukazao nam je na opsanost koja vreba sa svih strana, pa i u dvorištu škole - kaže jedan od psihologa, koji je želeo da ostane anoniman.

Sa druge strane, u čačanskoj policiji kažu da su u periodu od 2008. pa do kraja 2012. godine zaplenili 13.340 grama marihuane, 3.400 grama heroina, oko 400 grama kokaina, na desetine "eksera", na hiljade raznih tableta. Istovremeno, uhapšeno je 330 osoba, koje su se bavile prodajom narkotika.

-  Otkriveno je ukupno pet organizovanih kriminalnih grupa koje su se bavile krijumčarenjem narkotika. Samo u 2008. i 2009. godini, na području Policijske uprave u Čačku, presečeno je delovanje dve kriminalne grupe. Jedna kriminalna grupa, koju je činilo devet osoba, otkrivena je u julu 2010 - rekla je portparolka PU u Čačku Biljana Nastić.

Upravo zbog ovakvih pojava pojedine škole u Čačku uvele su forenzičke testove, pomoću kojih otkrivaju da li na površinama predmeta sa kojima su učenici u svakodnevnom kontaktu, ima tragova narkotika.

(M. S. / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mario

    28. mart 2013 | 23:33

    Od kad je Veljo dosao na vlast u Cacku,jedino su narko dileri u usponu...:D

  • Pera 34

    28. mart 2013 | 23:21

    Pa kako ih bre nije sramota da izvode tu statistiku od 2008 do 2012!!!? Pa to se posmrce i poduva za naj vise ali naj vise dve nedelje!!! Koji nesposobnjakovici ili su i oni u talu zajedno sa Veljom :))

  • Lejdi Radovan

    29. mart 2013 | 04:41

    Belo 70€ (nako) 100€ dobro :D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA