UMETNICI: Ustanove kulture izuzete iz Zakona o javnim nabavkama

- Cilj rada u teatru nije moguće procenjivati finansijskim parametrima - navodi se u pismu, koje su, pored ostalih, potpisali JDP, BDP, Atelje 212, Bitef i Zvezdara teatar, užičko i zrenjaninsko pozorište, Narodna biblioteka i druge ustanove kulture

  • 0

Nekoliko pozorišta i ustanova kulture apelovaće na premijera Ivicu Dačića da, u okviru zakonskih mogućnosti, obezbedi izuzimanje programa ustanova kulture iz primene novog Zakona o javnim nabavkama, koji treba da stupi na snagu 1. aprila.

- Pozorišni život Srbije i jedan od najreprezentativnijih segmenata domaćeg stvaralaštva, ozbiljno je ugrožen novim Zakonom o javnim nabavkama. Zakon nije uvažio elementarne činjenice na kojima se temelji praksa pozorišnog rada svuda u svetu, te teatrima nalaže i sprovođenje javnih nabavki u slučaju angažovanja umetničkih stvaralaca (pisaca, reditelja, glumaca, kompozitora) - navodi se u pismu koje će, kako prenosi list "Politika", u petak, 29. marta, biti upućeno Dačiću i nadležnim državnim institucijama.

Sprovođenje javnih nabavki u direktnoj je suprotnosti sa logikom umetničkog, kreativnog rada, kaže se u pismu, i dodaje da je tehnički vrlo teško blagovremeno sprovesti postupak javnih nabavki, s obzirom na to da za kompletnu opremu predstave pozorište ima između mesec i dva meseca.

U pismu se, pored ostalog, navodi da autor, odnosno scenograf ili kostimograf, određuje prihvatljivost izbora na osnovu svoje autorske zamisli i da izbor dramskog pisca, reditelja, scenografa ili kostimografa nije podložan postupku javnih nabavki, jer cilj rada u teatru nije moguće procenjivati finansijskim parametrima, već se on procenjuje umetničkim kriterijumima.

Pismo su, pored ostalih, potpisali JDP, BDP, Atelje 212, Bitef i Zvezdara teatar, užičko i zrenjaninsko pozorište, Narodna biblioteka i druge ustanove kulture.

(M. S. / Izvor: Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA