Amerika optužila Rusiju da sprovodi lov na veštice

Ruski tužioci i poreski inspektori organizovali su u proteklih nekoliko nedelja akciju provere koja je obuhvatila više od 100 domaćih i međunarodnih nevladinih organizacija za ljudska prava, među kojima su Hjuman rajts voč i Amnesti internešnal

  • 2
Moskva - Rusija Foto: AP

Portparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland izjavila je da su ruske vlasti izgleda krenule u "lov na veštice" protiv nevladinih organizacija, što narušava kretanje Rusije ka demokratiji.

Vašington je zabrinut zbog talasa inspekcija više od 100 ruskih nevladinih i međunarodnih organizacija "bez presedana", istakla je Nuland.

- Te inspekcije izgleda imaju za cilj da podriju veoma važne aktivnosti civilnog društva širom zemlje - rekla je Nuland novinarima, preneo je AFP.

- Razmere tih inspekcija nas brinu i navode da je reč o svojevrsnom lovu na veštice - istakla je portparolka Stejt departmenta, govoreći da su pretresane i verske i obarazovne organizacije koje su izuzete iz novog strogog zakona o finansiraju NVO.

Prema tom zakonu, NVO koje dobijaju novac iz inostranstva, a obavljaju političke aktivnosti, moraju da istaknu oznaku "strani agent".

Zakon je glatko usvojen u Parlamentu, a organizacije za ljudska prava su najavile njegov bojkot, dok je predsednik Rusije Vladimir Putin nedavno rekao da je potrebno da zakon bude sproveden.

Evropska unija i SAD nazvale su ove akcije "zabrinjavajućim", dok je Nemačka upozorila da bi one mogle da doprinesu pogoršanju odnosa između Berlina i Moskve.

- Takvi zakoni su veoma restriktivni - navela je Nuland, i dodala da oni loše utiču na civilno društvo, što vodi rusku demokratiju u pogrešnom pravcu.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je juče da su državne kontrole nevladinih organizacija, koje su izazvale kritiku Zapada, rutinske.

- Radi se o rutinskim merama povezanim sa željom policije da uskladi aktivnosti ovih organizacija sa zakonom - izjavio je Putin na sastanku sa ruskim ombudsmanom za ljudska prava koji je izrazio zabrinutost zbog ovih kontrola.

Članovi Kremaljskog pravnog saveta osudili su postupak ruskih vlasti prema organizacijama za ljudska prava, navodeći da je to događaj "bez presedana" čiji je cilj da parališu njihov rad i utišaju glas kritike prema režimu.

- Masovna kampanja pretraživanja NVO je bez presedana u poslednjih 25 godina - rekao je visoki zvaničnik Memorijal grupe za ljudska prava i član Kremaljskog pravnog saveta Sergej Krivenko.

Ruski tužioci i poreski inspektori organizovali su u proteklih nekoliko nedelja akciju provere koja je obuhvatila vise od 100 domaćih i međunarodnih nevladinih organizacija za ljudska prava, među kojima su Hjuman rajts voč i Amnesti internešnal.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бајкер

    29. mart 2013 | 11:08

    Браво браћо Руси!Тако би требало и код нас,али са овима на власти...тешко.:-(

  • Bojan

    29. mart 2013 | 16:07

    Te"veštice" koje oni love su pomogli zemljama kao što je Egipat, Sirija, Tunis.. A tamo je sada raj na zemlji? Udri stoku!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA