DEJANOVIĆ: Lekare osloboditi papirologije

- Domovi zdravlja moraju postati centralne institucije, stubovi zdravstva, a veću pažnju moramo poklanjati preventivi - izjavila je ministarka zdravlja

  • 3

- Rad lekara treba da bude oslobođen pisanja raznih papira, a opšta medicina da postane stub zdravstva - izjavila je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

Ona je na sastanku sa predstavnicima lokalne samouprave i zdravstvenih ustanova rudničko-takovskog kraja istakla da domovi zdravlja treba da postanu "centralne institucije" za građane, gde će kontrolisati svoje zdravlje i ostvarivati primarnu zdravstvenu zaštitu.

- Imamo malo para a ponašamo se bahato, pri čemu je rano otkrivanje bolesti najveća ušteda u zdravstvu, pa čak i malignih, koje su izlečive, zbog čega će se podržati mere za skrinig kod svih građana - rekla je Đukić Dejanović.

Govoreći o popunjenosti radnih mesta, ministarka je ocenila da je prisutan nedostak medicinskih sestara, a to je duša zdravstva, pri čemu je izražena neadekvatna zastupljenost zdravstenih i nezdravstvenih radnika.

Ona je najavila da će domovi zdravlja biti umreženi u jedinstven informacioni sistem, a da će zbog viška zaposlenih biti ponuđen "stimulativni odlazak" svih koji su pred penzijom.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    29. mart 2013 | 15:33

    Cuj lekare! Pa pacijente i sve gradjane treba osloboditi papirologije, kod nas vlada ludnica sa papirima. Jel neko uopste svestan u vlasti koliko mi imamo problema sa svakojakim papirima. A najgore je sto u jednoj opstini neki papir treba, u drugoj ne treba.

  • sale T.

    30. mart 2013 | 23:54

    Pa lekari mnogo manje papirologije imaju od medicinskih sestara i tehničara.OK, slazem se ja sa Vašom konstatacijom ali mislim da bi i ostalo medicinsko osoblje trebalo osloboditi papirologije.Pa oni,zbog papirologije(silnih brojeva i podataka) da ne bi pogresili,jer ih odmah iz fakturne sluzbe odmah zovu i ukore,sve manje obracaju paznju na svoju profesiju,jer ako pogrese u svom radu sa pacijentima i "nije toliko strasno" ali ako se pogresi prilikom fakturisanja-tad je veliki probem!

  • Visnja

    30. mart 2013 | 00:06

    Slazem se da ih treba osloboditi papirologije, jer lekari vise vremena provedu za kompjuterom, nego s pacijentom. Visak lekara ne postoji. U domu zdravlja na Karaburmi, kad je bilo najvise obolele dece, jednog petka, radila je samo jedna doktorka sa skolskom decom. Posle sat i po, odustala sam i odvela dete kod privatnog pedijatra.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA