Gasi se kiparska "Laiki" banka, Srbi ne treba da brinu za svoj novac

U "Marfin" banci, jedinoj kiparskoj banci u Srbiji, kažu da će biti pripojeni Banci Kipra, što neće imati uticaja na njihovo svakodnevno poslovanje u Srbiji

  • 1

Kipar je ove nedelje, nakon višednevnih pregovora, u poslednjem trenutku postigao dogovor s evrozonom o kreditu pomoći, ali tek nakon što je pristao na radikalno restrukturisanje finansijskog sektora.

Prema uslovima dogovorenim sa kreditorima, Narodna banka Kipra ("Laiki") biće ugašena, što će omogućiti štednju od 4,2 milijarde evra.

Gašenje "Laiki" banke neće imati uticaj na poslovanje "Marfin" banke, jedine kiparske banke koja radi u Srbiji, tvrde u ovoj banci.

- "Laiki" banka će biti restrukturirana podelom na "dobru banku", kojoj će pripasti zdrava potraživanja i depoziti ispod 100.000 evra, i "lošu banku", koju će sačinjavati problematična potraživanja i depoziti iznad 100.000 evra. Prema informacijama kojima raspolažemo, "Marfin" banka će kao zdrav deo portfolija biti pripojena Banci Kipra, što nema uticaja na naše svakodnevno poslovanje niti klijente - kažu za Telegraf.rs u "Marfin" banci, koja posluje u okviru "Laiki" bankarske grupacije.

Kako pojašnjavaju, "Marfin" banka posluje u Srbiji kao posebno pravno lice po zakonima i propisima Srbije.

- Klijenti u Srbiji, niti u drugim podružnicama bankarske grupe, ne snose obavezu plaćanja jednokratnog poreza na štedne uloge, već samo klijenti na Kipru. Planovi "Marfin" banke su nepromenjeni. Želimo da na tržištu Srbije ostvarimo stabilan razvoj uz pružanje kvalitetne usluge klijentima - dodaju u "Marfin" banci.

Sa Kipra je stiglo obaveštenje da će male štediše "Laiki" banke biti zaštićene i njihovi ulozi prebačeni u Banku Kipra, koja će preživeti, ali će njeni depoziti veći od 100.000 evra biti zamrznuti i upotrebljeni za otplatu dugova i dokapitalizaciju, da bi gubici deponenata potom bili pretvoreni u akcije banke.

(N. S. )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GoranM

    29. mart 2013 | 17:00

    Koji crni Srbi da brinu, tu se radi o Ceci, Miškoviću i još par hiljada bumbaširevića.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA