STALNO PUNI: Samo kafići opstaju u Srbiji

Sudeći prema delatnostima za koje su registrovane radnje otvorene od početka godine, građani Srbije procenjuju da je najisplativije baviti se pripremanjem i posluživanjem pića, kao i ugostiteljstvom

  • 3

Preduzetnici su tokom 2012. godine češće zatvarali radnje, nego što su osnivali nove. Podaci Agencije za privredne registre pokazuju da su se najčešće zatvarale nespecijalizovane trgovinske radnje, koje prodaju pretežno hranu, piće i duvan.

Podaci Agencije za privredne registre pokazuju da je u prva dva meseca ove godine osnovano 5.200 novih radnji, ali je, istovremeno, ugašeno čak 6.921. U poređenju sa istim periodom prošle godine, sada je gotovo hiljadu preduzetnika više odustalo od bavljenja sopstvenim biznisom.

Sudeći prema delatnostima za koje su registrovane radnje otvorene od početka godine, građani Srbije procenjuju da je najisplativije baviti se pripremanjem i posluživanjem pića, kao i ugostiteljstvom. Odmah potom je trgovina na malo tekstilom, odećom i obućom, ali na tezgama i pijacama, a tek potom u prodavnicama.

Za razliku od preduzetnika, vlasnici preduzeća manje su odustajali od započetog posla: u januaru i februaru osnovano je 1.509 firmi, a ugašeno svega 440.

Međutim, ovde je nezahvalno porediti podatke o brisanim preduzećima u istom periodu lane, kada ih je nestalo gotovo trostruko više. Naime, tada je još važilo pravilo da firme u neprekidnoj blokadi posle godinu dana podležu automatskom stečaju, što je u međuvremenu ukinuto.

Prema izveštaju Svetske banke, o uslovima poslovanja, u Srbiji je za osnivanje preduzeća potrebno ispuniti ukupno šest procedura, što sve ukupno traje 12 dana. Od februara prošle godine preduzeće može da se osnuje sa svega 100 dinara osnivačkog kapitala, koji čak ne moraju ni da budu uplaćeni pre registracije u APR-u.

Ako već postoji registrovana firma određenog imena, bilo gde u Srbiji, nemoguće je registrovati radnju i preduzeće sa istim nazivom. To je upravo i najčešći razlog zbog koga APR odbija registracionu prijavu za osnivanje preduzeća ili radnje.

- Od kada se u Srbiji vodi Registar privrednih subjekata, nije moguće registrovati poslovno ime koje već postoji u registru - objašnjavaju u APR-u.

(M. S. / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mabula

    30. mart 2013 | 10:32

    Normalno kad neradnici piju jednu kaficu i kiselu ceo dan

  • Бајкер

    30. mart 2013 | 12:44

    Да се напуне касарне и градилишта са тим нерадницима,било би нам боље.

  • srki

    30. mart 2013 | 02:47

    Kucajte u youtube Naopak- welcome to the cafe city. Odlicno opisuje situaciju u Nisu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA