SVE MANJE BRAKOVA: Najviše razvedenih u Beogradu

Najviše momaka i devojaka, kojima izmiče ludi kamen, živi u Beogradu na opštinama Stari grad, Vračar i Savski venac, gde svaki treći nije u braku. Ovom pragu najbliži su Kovin i Vrbas

  • 4

U bračnoj zajednici živi 3,4 miliona građana ili za 11 odsto manje nego pre deceniju. Propali brak iza sebe ima 300.000 osoba, dok vanbračno živi 236.000 ljudi

Građani Srbije sve teže izlaze pred matičara, a sve lakše se razvode. Burmu na ruci trenutno nosi tek svaki drugi stanovnik, a broj oženjenih i udatih danas je manji za 11 odsto nego deceniju ranije. Prosečan momak u republici je tridesetogodišnjak, i u potrazi je za budućom ženom, koja je tačno godinu dana mlađa.

Ovo su pokazali objavljeni rezultati popisa stanovništva, koji su prvi put dali kompletnu sliku bračnog stanja građana. Oni su, između ostalog, pokazali da venčani list poseduje tek nešto više od polovine žitelja Srbije − 3,4 miliona građana. Momački i devojački život vodi 1,7 miliona njih, dok gotovo 12 odsto populacije čine udovice i udovci. Propali brak iza sebe danas ima nešto više od 300.000 građana, što je za petinu više nego prošle decenije.

U Republičkom zavodu za statistiku (RZS), koji je sproveo popis, kažu da se u odnosu na prethodno prebrojavanje, 2002. godine, povećan broj osoba koje su van bračnog života, odnosno broj nevenčanih, udovaca i udovica, kao i razvedenih.

- Prvi put smo dobili broj onih koji žive u vanbračnoj zajednici. Rezultati popisa pokazali su da u braku bez venčanog lista živi nešto više od 236.000 građana, što je oko četiri odsto stanovništva. Podatke su davali svi građani stariji od 15 godina, a u ponudi su prvi put bile sve opcije bračnog i vanbračnog života - objašnjava Snežana Lakčević iz RZS-a.

Popis je pokazao da do matičara, trubača i ruzmarina najviše drže žitelji Žitorađe, gde venčani list ima 64 odsto žitelja ove opštine, ali i Doljevca (63,4), Aleksandrovca (63,09), Vlasotinca (62,8) i Svrljiga (62,7). Najviše momaka i devojaka, kojima izmiče ludi kamen, živi u Beogradu na opštinama Stari grad, Vračar i Savski venac, gde svaki treći nije u braku. Ovom pragu najbliži su Kovin i Vrbas.

Iako se obično pripisuje mladima, brak bez burme najpopularniji je među sredovečnima − prosečna starost vanbračnih supružnika je 40,5 godina. Muškarci u neformalnim brakovima krckaju petu deceniju (prosečno imaju 42,3 godina), dok su njihove izabranice prosečno nešto mlađe − 38,6 godina. Najviše ovakvih veza zabeleženo je u Kostolcu (10,1 posto), Kovinu (8,2), Majdanpeku (7,7), Beloj Crkvi (7) i Srbobranu (6,9).

Vanbračnih veza najmanje je u Sjenici, Novoj Varoši, Raškoj i Kosjeriću, gde čine manje od jednog procenta zajednica.

Razvrgavanju braka, sudeći prema najnovijim podacima, najviše su skloni Beograđani. Na njihovu dušu ide najveći deo povećanja broja razvoda, kojih je danas za 50.000 više nego 2002. godine. Burma se najlakše skidala na opštinama Stari grad, Vračar i Savski venac, gde gotovo svaki deseti stanovnik ima pocepan venčani list. Prestoničkom "raspuštanju", mogu da pariraju jedino dva grada u Vojvodini − Subotica i Senta.

CRNOTRAVCI NAJUSAMLJENIJI

Broj građana koje je smrt razdvojila od supružnika, od 2002. godine do danas, povećan je za oko 30.000, što čini porast od oko pet odsto. Udovaca i udovica najviše je u Crnoj Travi, gde samuje gotovo svaka peta osoba koja je ranije zaključila brak. Ništa bolje nije ni u Rekovcu, gde je zabeleženo 18 odsto udovaca i udovica, Gadžinom Hanu (17,8), Žabarima (17,4) i Ražnju (16,8).

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRBA

    30. mart 2013 | 05:40

    Kakav zivot takav i brak,mlade ocekuju brdo para a momci ostanu bez posla na keca,a potraga za drugim dosije x.Dok su zive mame i tate ima se gde.Drzava i brine o poslu i zivotu u bg,penzionera i nezaposlenih 3000000.A rade 1500000.

  • bumbar

    30. mart 2013 | 10:47

    Kako i da se zenim kada sa 35 godina zivim sa roditeljima a posao trazim vec 5 godina. Od cega decu da izdrzavam? A u drzavi katastrofa, sutra bih otisao da imam gde

  • anti antifa

    30. mart 2013 | 09:09

    Materijalizam,individualizam,samoljublje,sebičnost-propast porodice,nacije,države i individue

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA