AFERA SARTID: Kolesar i Kljajević na saslušanju?

Pripadnici radne grupe Uprave kriminalističke policije uručili pozive Nemanji Kolesaru i Goranu Kljajeviću da se kao osumnjičeni jave Tužilaštvu za organizovani kriminal. Njih dvojica će biti saslušani radi utvrđivanja odgovornosti u slučaju "Sartid", piše B92

  • 2

U okviru otvaranja afere "Sartid", u svojstvu osumnjičenih pred tužiocem za organizovani kriminal, biće saslušani Nemanja Kolesar i Goran Kljajević, piše B92.

Kolesar je osumnjičen da je zloupotrebio ovlašćenja šefa kabineta predsednika Vlade, da je inicirao i svojim uputstvima naložio pokretanje stečaja i prenošenje mesne nedležnosti s Trgovinskog suda u Požarevcu na Trgovinski sud u Beogradu, kako bi lakše kontrolisao stečaj.

Kljajević je, prema saznanjima B92, kao predsednik trgovinskog suda samoinicijativno 27. marta 2003. godine doneo rešenje o skidanju svih hipoteka i zaloga nad imovinom "Sartida" i tako stvorio preduslov da se "Sartid" proda bez tereta i dugovanja.

Očekje se i procesuiranje svih ostalih, koji su učestvovali u aferi "Sartid", a koji su obuhvaćeni dosadašnjim detaljnim proverama radne grupe.

Božidar Đelić, Miroljub Labus i Nemanja Kolesar saslušani su krajem prošle godine u policiji u vezi sa spornom privatizacijom "Sartida".

Ministar za privatizaciju u vreme operacije "Sartid" bio je Aleksandar Vlahović, direktor Agencije za stečaj, likvidaciju i sanaciju banaka bio je Nemanja Kolesar, nekadašnji šef kabineta Zorana Đinđića, a ambasador SAD u Beogradu bio je Vilijem Montgomeri.

"Sartid" je prodat neposrednom pogodbom za 23 miliona evra „Ju-Es stilu“, dok su dugovi koji su se procenjivali na 1,7 milijardi dolara (po oceni Saveta za borbu protiv korupcije) preneti na državu.

Dosadašnja istraga u ovom slučaju došla je do saznanja da je uvođenje "Sartida" u stečaj bilo namerno i da je cilj bio da se smanji kupovna cena.

Prodajom smederevske železare "Sartid" u postupku stečaja, koju je zajedno sa još šest zavisnih preduzeća otkupila kompanija „Ju-Es stil“, za 23 miliona evra, bavio se i Savet za borbu protiv korupcije.

Kupoprodajna cena od 21,3 miliona dolara mnogima se učinila niska, a pogotovo posle saznanja da je kupac oslobođen svih dugova, koji su se u to vreme procenjivali na 1,7 milijardi dolara. Radilo se o krupnoj korupciji, u koju su bili umešani najviši predstavnici države, koji su uz podršku sudova omogućili stranoj kompaniji da ostvari veliku protivpravnu dobit.

(Teleraf.rs / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mabula

    30. mart 2013 | 10:27

    A da uhapsite one koji su napravili dug od 1,7 milijardi dolara? Kad imaš nešto što ti jede novac nije šteta da i platiš da se toga otarasis.

  • Desko

    30. mart 2013 | 01:07

    Ma jok svi nevini i pošteni...welcome to serbia

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA