SOCIJALNE KORPE: Sirotinji uskoro niže cene za 10 odsto

Generalno obaranje cena stići će u Srbiju sa velikim trgovinskim lancima i jačom konkurencijom. Međutim, dok se to ne desi, država će napraviti set vrednosti i principa, kojih bi socijalno odgovorni trgovci trebalo da se pridržavaju

  • 5

Država je rešila da se dogovori sa trgovcima i proizvođačima i uvede socijalane korpe, koje će sadržati robu jeftiniju do 10 odsto, s obzirom na to da je promet robe u radnjama i marketima opao za 7,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pišu "Večernje novosti".

- Želimo da uredimo trgovinski sektor i zaštitimo potrošače u Srbiji na način na koji je to uobičajeno u evropskim zemljama - objašnjava Vladimir Matović, savetnik u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

- Generalno obaranje cena stići će u Srbiju sa velikim trgovinskim lancima i jačom konkurencijom, međutim, dok se to ne desi, ne možemo da sedimo skrštenih ruku. Zato smo, na prihvatljiv način napravili set vrednosti i principa, kojih bi socijalno odgovorni trgovci trebalo da se pridržavaju.

Koliko su naši građani osiromašili pokazuju i statistički podaci, koji su, optimističniji od realnog života. Naime, plate od 2008. nisu išle na gore, dok cene konstantno divljaju.

- Trgovinski lanci sa kojima je država postigla dogovor u svojoj redovnoj prodaji imaju i veće popuste, od tih 10 odsto, ali ljudi jednostavno manje kupuju, jer nemaju para - smatra Aleksandar Stevanović, ekonomista. - Država bi trebalo prvo da utvrdi ko nema za hleb, pa da takvima da, ili pomoć u novcu ili neke bonove za ishranu, kao što to rade svuda u svetu. Od tih korpi neće biti vajde, jer samo komplikuju sistem.

Udruženja za zaštitu potrošača ne sumnjaju u dobru nameru države da pomogne siromašnim kupcima, ali, kako napominju, realizacija te ideje je loša.

Dok je žiteljima Srbije glavni cilj da pokriju troškove hrane, za koju se kod nas izdvaja gotovo cela zarada, građani Slovenije za namirnice daju između 20 i 25 odsto plate, a stanovnici Hrvatske blizu tog procenta.

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Desko

    31. mart 2013 | 01:34

    Čim je EFTINO tu nešto ne valja,ili istek robe,ili opet neka zaraza pa daj srbiji nek jedu??? Mozda grešim...

  • Svetac

    31. mart 2013 | 09:14

    Neka kosta sve kao u skupstonskoj kantini i bicemo srecni mamu vam lopvsku

  • andja iz LJ

    31. mart 2013 | 18:27

    kako vas vise nije sramota?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA