Danas je Uskrs po Gregorijanskom kalendaru

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar je u poslanici čestitao Uskrs vernicima, uz poruku da sve što je dobro i istinito mora da prođe kroz velika iskušenja

  • 2

Vernici koji poštuju Gregorijanski kalendar danas slave Uskrs, najveći hrišćanski praznik. Tim povodom, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar predvodiće bogosluženja u 10 i 18 sati u Crkvi Krista kralja u Beogradu.

Hočevar je u poslanici čestitao Uskrs vernicima, uz poruku da sve što je dobro i istinito mora da prođe kroz velika iskušenja i da vera nije neka spoljašnja zapovest i čoveku nametnuta ideologija, nego jedini način životnog disanja.

- Mi svi iz ličnog života primećujemo kako sve što je dobro i istinito mora da prođe kroz velika iskušenja. Ali, ono što je dobro pobeđuje samo zato što je dobro, istina pobeđuje upravo zbog toga što je istina. Ne, dakle, spoljašnjom prinudom ili oružjem, nego unutrašnjom snagom same istinske vrednosti - rekao je Hočevar u Uskrsnoj poslanici.

Prema njegovim rečima, što je veće zajedništvo nosilaca dobra i istine, istovremeno su bogatiji i istorijski plodovi dobra i istine.

- Moja najveća želja i moja najsrdačnija čestitka je: "Nikada ne gubite raspetog i uskrslog Gospoda iz svojih očiju! Uskrsli Gospod neka sija u njima! Tim svetlom birajmo puteve budućnosti" - rekao je Hočevar.

Beogradski nadbiskup sinoć je, na Veliku subotu, služio misu bdenja u katedrali Blažene device Marije.

Misi su, osim vernika, prisustvovali i predstavnici države, diplomatskog kora, grada Beograda, verskih zajednica.

Hočevar se zahvalio svima koji su uputili čestitke povodom Uskrsa, a posebno patrijarhu srpskom Irineju i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao i ostalim crkvama i verskim zajednicama, predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću, predsedniku Skupštine Srbije Nebojši Stefanoviću, kao i svim drugim institucijama.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovao je misi u katoličkoj crkvi u Kragujevcu uoči Uskrsa.

Uskrs danas slave vernici Rimokatoličke crkve širom sveta, kao i pripadnici drugih zapadnih crkava, dok će pravoslavni hrišćani koji slede stariji Julijanski kalendar Uskrs obeležiti 5. maja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA