Umro vođa Kju Kluks Klana koji se izvinio za rasizam (VIDEO)

Najpoznatiji je po tome što je na autobuskoj stanici brutalno prebio Džona Luisa, koji se borio za pravo Afro-Amerikanaca da se voze istim autobusom kao belci, a koji je kasnije postao kongresmen u Džordžiji

  • 0

Elvin Vilson, bivša pristalica Kju Kluks Klana, koji se javno izvinio za dugogodišnji rasizam i prebijanje crnog aktiviste koji je potom postao kongresmen Džordžiji preminuo je u 76-oj godini života u bolnici u Severnoj Karolini.

Njegova supruga rekla je da je umro od posledica gripa, pošto je prethodno dugo patio od tegoba sa srcem i plućima, preneo je AP.

Ona je američkoj agenciji rekla da je Vilson osećao olakšanje što je živeo dovoljno dugo da pokuša da popravi godine rasne mržnje.

Ubrzo posle inauguracije predsednika Baraka Obame 2009. godine, Vilson je pozvao dnevnik "Herald" iz Rok Hila, kako bi uputio izvinjenje i detaljno naveo svoje postupke.

- Rekao mi je da je odavno nameravao da to uradi. Želeo je da može da nađe one koje je zlostavljao i da im se izvini - rekla je njegova supruga Džudi Vilson.

Vilson je činio stvari poput paljenja krstova, vešanja lutke crnca, gađanje dinjom crnaca koji šetaju glavnom ulicom, a jednom je gađao crnog dečaka metalnom šipkom. Najpoznatiji je po tome što je brutalno prebio na autobuskoj stanici u Rok Hilu Džona Luisa, crnog aktivistu koji se borio za pravo afričkih Amerikanaca da se voze istim autobusom kao belci, a koji je kasnije postao kongresmen u Džordžiji.

Posle izvinjenja listu, Vilson se još nekoliko puta javno izvinio, između ostalog i na sastanku sa Luisom u kancelariji kongresmena na Kapitol hilu u Vašingtonu.

- Njegova priča je upečatljiva i ne smemo je zaboraviti - rekao je Luis listu "Herald", a prenosi AP.

Vilson je u aprilu 2009. godine pokušao da objasni zašto je odlučio da se izvini.

- Mogu jedino da kažem da su me loše stvari koje sam radio godinama mučile. Shvatio sam da ne mogu da budem spasen i da odem na nebo, a da i dalje ne volim crnce - rekao je Vilson.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA