DESET GODINA: Noć muzeja će biti 18. maja

Do sada, za učešće se prijavilo 68 gradova i mesta, 55 muzeja, galerija i izložbenih prostora Beograda, sve skupa 150 institucija kulture

  • 0

Jubilarna, deseta po redu Noć muzeja biće održana u subotu 18. maja 2013. godine

Kako su saopštili organizatori, u Srbiji se do sada za učešće u desetoj Noći muzeja prijavilo 68 gradova i mesta, 55 muzeja, galerija i izložbenih prostora Beograda i sve skupa 150 institucija kulture. Jubilarna Noć muzeja tako će se pridružiti većoj, ali mlađoj evropskoj Noći muzeja, u kojoj će ove godine učestvovati 40 zemalja i više od 3.000 muzeja.

Deseta Noć muzeja otvoriće vrata kulturnih institucija u Beogradu, Novom Sadu, Šapcu, Užicu, Kruševcu, Zrenjaninu, Svilajncu, Nišu, Požarevcu, Somboru, Jagodini, Leskovcu...

- Želimo da muzeji postanu "živa", centralna mesta za neformalno učenje, prostori u koje će mladi rado ići i gde će se dobro osećati. Zaista verujemo da muzeji mogu i treba da postanu popularno, savremeno i prijatno mesto susretanja - kaže osnivač "Noći muzeja" Mladen Petrović.

Još jedan od osnivača Noći muzeja Ana Jovanović kaže da se organizatori bore da se makar kod jednog dela nove publike probudi ljubav i radoznalost prema kulturnoj baštini.

- Ponosni smo na to što smo uspeli da opstanemo sve ove godine, borili smo se za mesto na kulturnom nebu Srbije, koje je malo i neprimetno. Mislim da smo kvalitetom osvajali posetioce pa će kreativnost ostati naše glavno obeležje i u budućnosti - rekla je Jovanović.

Prošlogodišnja Noć muzeja, u kojoj je učestvovalo 65 gradova, zabeležila je skoro pola miliona poseta širom Srbije.

U susret jubileju, Noć muzeja i ove godine prikazuje postojeće muzeje u novom svetlu, pokreće inicijative za osnivanje novih, ruši barijere i promoviše kulturnu baštinu.

(M. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA