PKS: Izvoz opada, uvoz raste zbog afere aflatoksin

Prema podacima Privredne komore Srbije u periodu od januara do februara izvoz poljoprivrednih proizvoda i hrane smanjen je za dva odsto, dok je uvoz povećan za 32 odsto

  • 0

Suficit Srbije u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u prva dva meseca 2013. godine pao je za 57,4 odsto.

Kako je objavila Privredna komora Srbije, suficit sada iznosi 52,6 miliona dolara.

Stručnjak za poljoprivredu i savetnik predsednika PKS Vojislav Stanković kaže da je u periodu od januara do februara izvoz poljoprivrednih proizvoda i hrane smanjen za dva odsto, na 320 miliona dolara, dok je uvoz povećan za 32 odsto, 367,4 miliona dolara.

- Nepovoljni rezultati u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije posledica su suše i smanjenog izvoznog obima ponude i pojave aflatoksina koja je onemogućila izvoz mleka, mlečnih prerađevina i kukuruza - rekao je Stanković.

On je dodao da će trend iz prva dva meseca pratiti spoljnotrgovinsku razmenu poljoprivrednih proizvoda i hrane do polovine ove godine i roda ranog voća i povrća i pšenice.

- Dok se ne otkloni problem sa aflatoksinom i ne vrati dozvoljeni nivo na 0,05 mikrograma po kilogramu, Srbija neće moći da izvozi mleko u Makedoniju, Crnu Goru i BiH - ističe Stanković, i dodaje da je u 2012. godini izvezeno mleka i mlečnih proizvoda za 90 miliona dolara.

Savetnik predsednika PKS kaže da je značajno smanjen izvoz kukuruza iz Srbije u prva dva meseca ove godine zbog zaraženosti aflatoksinom tako da je kukuruz sa 8,7 miliona dolara pao na šesto mesto liste poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda po vrednosti izvoza.

Prema podacima PKS, izvoz poljoprivrednih proizvoda i hrane u januaru i februaru učestvovao je sa 17 odsto u ukupnom izvozu Srbije.

U navedenom periodu od proizvoda agrarnog porekla najviše je izvezeno šećera i to za 28,4 miliona dolara, slede smrznute maline sa 25,2 miliona dolara, jestivo ulje od suncokreta i pšenica sa po 10,8 miliona dolara, cigarete sa 9,5 miliona dolara, kukuruz merkantilni sa 8,7 miliona dolara, slatki biskviti, vafli i oblande u vrednosti od 7,7 miliona dolara, ostala bezalkoholna pića u vrednosti od 7,6 miliona dolara i sirovo sojino ulje u vrednosti od 7,2 miliona dolara.

Navodi se da u izvozu agrarnih proizvoda iz Srbije dominiraju voće i povrće, s ostvarenim izvozom u vrednosti od 71,5 miliona dolara i s učešćem od 3,8 odsto u ukupnom izvozu, a slede i žita i proizvodi na bazi žita, u vrednosti od 57,5 miliona dolara.

Stanković je naveo i da je učešće uvoza prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda u ukupnom uvozu Srbije povećano sa 50 odsto, sa šest procenata na 9,1 procenat.

Prema njegovim rečima, na uvoznoj strani, među agrarnim proizvodima, dominira grupa nekonkurentnih proizvoda, koji se ne proizvode u Srbiji i to sirova kafa u vrednosti od 14,2 miliona dolara, pomorandže sa 8,8 miliona dolara, banane sa 7,1 milion dolara i mandarine, klementine i ostali agrumi u vrednosti od 4,7 miliona dolara.

Pred predstojeću setvu jarih biljnih kultura u uvozu su zastupljene i semenske robne grupe − kukuruz semenski hibridni u vrednosti od 8,2 miliona dolara, i seme šećerne repe u vrednosti od 7,8 miliona dolara i seme suncokreta u vrednosti od 6,6 miliona dolara.

Kako je dodao Stanković, od ostalih proizvoda u uvozu potrebno je istaći zbog visoko ostvarene vrednosti i uljane pogače i ostale čvrste ostatke od soje u vrednosti od 18,1 milion dolara.

- Po ostvarenoj vrednosti u uvozu najzastupljeniji su voće i povrće s vrednošću uvoza od 54,2 milion dolara, s učešćem u ukupnom uvozu od 1,8 odsto i kafa, čaj, kakao i začini u vrednosti od 33,8 miliona dolara, s učešćem u ukupnom uvozu od 1,1 odsto - naveo je Stanković.

(M. S. / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA