Srpski građevinari pred kolapsom

Velike nade građevinari polažu u donacije od kojih bi Srbiji trebalo da pripadne oko 380 miliona evra za izgradnju oko 10.000 stanova i kuća za izbeglice, kao i radove u inostranstvu

  • 6

Za domaće građevinare u našoj zemlji nema posla, iako je sezona već počela, a Građevinska industrija Srbije trenutno radi sa 20 do 25 odsto kapaciteta, pišu "Večernje novosti".

Ukoliko se ne otvore velika gradilišta u zemlji, ali i inostranstvu, gde bi naša operativa mogla da se uposli, građevinarima preti kolaps.

- Velike nade polažemo u donacije od kojih bi Srbiji trebalo da pripadne oko 380 miliona evra za izgradnju oko 10.000 stanova i kuća za izbeglice - navodi Goran Rodić, sekretar Udruženja za građevinarstvo u Privrednoj komori Srbije.

Zbog visoke cene gasa, navodi Rodić, naši proizvođači građevinskih materijala sve više gube utakmicu na tržištima u regionu, jer po ceni proizvoda više nisu konkurentni. Naime, gas u konačnoj ceni pojedinih građevinskih materijala učestvuje i sa više od 50 odsto.

- U ovom trenutku, međutim, spas vidimo u radovima u inostranstvu, na našim tradicionalnim tržištima kao što su Alžir, Rusija, Kazahstan... Treba se dobro pripremiti i za Libiju, jer se očekuju na tom tržištu velike investicije. Ali, za strana tržišta neophodna nam je pomoć države - poručuje Rodić.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nislija

    1. april 2013 | 23:44

    A i cene su vam iste ko na zapadu,zato i pucate a ne zbog gasa.gradjevinski materijal je u nemackoj i austriji po istoj ceni a kvalitet da nepricamo

  • Dule

    2. april 2013 | 01:00

    Izgleda da stranci vise ne grade OPAMETILI SE?

  • xxxxx

    2. april 2013 | 03:17

    Pa nije ni cudo sto pucaju, pre par godina u NS je kvadrat bio oko 1500 eurica, pa jeli to normalno u drzavi gde je prosecna plata oko 250 eurica mesecno, a uz to sve kvalitet je boze sačuvaj, sve najjeftinije, čuješ komšiju kad sa petog sprata ide u wc ili kad hrče itd

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA