Rumunka trobojkom na glavi šokirala Mađare!

Sabina je 15. marta, kada Mađari širom sveta obeležavaju svemađarski dan, u školu u poznatoj lekovitoj banji u srcu rumunske Transilvanije došla sa rumunskom trobojkom u vidu trake povezane oko glave

  • 21

Petnaestogodišnja Sabina Elena Murujanu, učenica devetog razreda rumunskog odeljenja gimnazije u gradiću Kovasna, čijih je 12.000 žitelja mahom mađarske nacionalnosti, uspela je da ozbiljno uzburka rumunsko društvo.

Sabina je 15. marta, kada Mađari širom sveta obeležavaju svemađarski dan, u školu u poznatoj lekovitoj banji u srcu rumunske Transilvanije došla sa rumunskom trobojkom u vidu trake povezane oko glave.

Odmah je privukla pažnju. Mađarske kolege i koleginice su je dočekale na nož i pokušale da joj silom smaknu trobojnicu. Došlo je i do guranja.

Razredni starešina, direktorka i školski inspektor gimnazije "Koroši Čoma Šandor", svi mađarske nacionalnosti, optužili su Sabinu da se ne ponaša dolično, da je "izazivač" i da u školu unosi smutnju.

U početku su pomislili da je oštro disciplinski kazne, ali su se predomislili jer je po gradu a potom i po zemlji o svemu počelo da se priča. Dobila je ukor – ali zato što je u školi koristila mobilni telefon. Onako uzgred izbacili su je iz školske pozorišne ekipe, iako je igrala jednu od glavnih uloga u komadu koji se pripremao.

Na sve to se Sabina uzjogunila i sledećeg dana došla je u školu sa rumunskim trikolorom oko pasa. Bila je fizički napadnuta i trobojnica joj je otrgnuta. Preko interneta su joj upućene otvorene pretnje, čak i smrću.

Izvesni punoletni Žolt Londvaj Simon poručio je preko Fejsbuka: "Smrt Sabini! Rumunski jezik u p. m. Živela Velika Mađarska!"

Vest o zbivanjima u Kovasni munjevito se pronela zemljom. Sabina je proglašena za nacionalnu junakinju. Po rumunskim gradovima su počeli da se održavaju skupovi solidarnosti. Bila je gost bukureštanskih TV kanala. Postala je prava zvezda.

Pored nacionalistički intoniranih izjava, pojavili su se i pozivi na stišavanje strasti kako se voda ne bi dolivala na vodenicu ekstremista i sa jedne i s druge strane. Uprkos tome, polemike su podelile društvo.

Malu Sabinu su izričito pitali ko ju je naveo da postupi onako kako je postupila. Podsetila je na nedavno iskustvo.

Prvog decembra prošle godine, kada se u Rumuniji obeležava državni nacionalni praznik ujedinjenja - 1. decembra 1918. ostvaren je viševekovni san Rumuna o ujedinjenju svih rumunskih zemalja - Rumunije, Transilvanije, Bukovine i Besarabije, čime je stvorena velika Rumunija - rumunski đaci gimnazije u Kovasni morali su da napišu specijalnu molbu direktorki škole da im dozvoli da toga dana, za vreme velikog odmora, otpevaju rumunsku državnu himnu.

Škola nije predviđala nikakvu drugu prigodnu manifestaciju, pa je došlo do teških scena. Đaci Mađari burno su protestovali i vikom zagušivali rumunsku himnu. Nosili su čak crne florove oko rukava u znak nepriznavanja Trijanonskog mirovnog ugovora iz 1920. kojim je Mađarska bila primorana da Transilvaniju vrati Rumunima.

Tako je Sabina došla na pomisao da 15. marta istom merom uzvrati mađarskim kolegama.

Na teritoriji triju centralnih rumunskih okruga - Kovasan, Hargita, Mureš - sa većinskim mađarskim življem, vodi se, kako tvrde Rumuni, politika "čišćenja teritorije" od rumunskih elemenata. U upotrebi je samo mađarski jezik, a rumunski se potiskuje na sve načine.

U primeni "pozitivne diskriminacije" u odnosu na pripadnike nacionalnih manjina otišlo se pak u drugu krajnost. Rumuni kukaju da su zapostavljeni, a po opštinskim i drugim državnim službama zapošljavaju se samo Mađari.

- Nas proteruju iz sopstvene zemlje - navodi se u jednoj proklamaciji Građanskog foruma Rumuna (FCR) za tri pomenuta okruga. Rumuni su odlučili da se okupljaju radi pružanja kolektivnog otpora mađarskoj asimilaciji na rumunskoj teritoriji.

Rumunsko-mađarski spor oko Transilvanije ima dugu i burnu istoriju, a slučaj učenice Sabine je samo jedno upozorenje da rana svakog časa može da se opasno otvori.

Jedan policajac zadužen je sada da svakog dana odvede Sabinu do škole i vrati je kući, dok nadležni najavljuju pokretanje sudskog postupka.

- Ne mrzim Mađare. Mrzim to što oni mene mrze - kaže novinarima Sabina, a njena majka dodaje: "Sve je sama zamislila. Ona je u nama probudila onaj romanizam koji postoji u latentnom stanju, a koji mi ne ispoljavamo. Zaista nas je sve iznenadila svojom hrabrošću".

(Telegraf.rs / Izvor: Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • j

    2. april 2013 | 19:11

    Nosila boje zastave svoje zemlje,u svojoj zemlji.Sta je tu cudno???

  • Patriota

    2. april 2013 | 18:24

    Eto sta su Madjari, dokazani nacionalisti! To pokazuje kakav su narod,kod nas je takodje slicno, napr zivi u srbiji, rodjen u ovoj zemlji, a nezna Srpski da prica, to je omalovazavanje I nepostovanje zemlje u kojoj zivi!

  • dex

    2. april 2013 | 18:48

    Pa oni se mrze sa svima. Na severu najveci neprijatelji su im slovaci, na istoku rumuni a na jugu srbi. Slovake i rumune mrze malo vise nego nas. Jedino vole austrijance. Zivim u budimpesti... Srbin... Tuga... Jos mi se nije desilo da me neka baba ne pita zasto ne pricam sa svojom decom na madjarskom a ne na "ruskom"... Moji "prijatelji" ne mogu da razumeju zasto mi u kuci medju sobom ne pricamo madjarski. Takvi su... A vojvodjanski madjari s ovim ovde se ne mirisu bas. Slusaju nasu muziku, tesko im je sto su dosli u Budimpestu jer su navikli na nas mentalitet. A ovdasnji madjari vide pretnju u onima preko granice jer dolaze i oduzimaju im radna mesta i rade za manje para, pogotovu rumunski madjari.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA