Josipović: Ulazimo u EU 1. jula!

Parlament Slovenije danas je jednoglasno ratifikovao hrvatski pristupni ugovor, čime je Slovenija postala 23. od 27 država članica EU koja je to učinila

  • 10

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović pozdravio je danas slovenačku ratifikaciju Ugovora o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji.

- To je s jedne strane gotova garancija da ćemo 1. jula biti članica EU, a s druge strane, potvrda dobrih, dugotrajnih i prijateljskih odnosa sa Slovenijom - izjavio je Josipović novinarima u Zagrebu.

Parlament Slovenije danas je jednoglasno ratifikovao hrvatski pristupni ugovor, čime je Slovenija postala 23. od 27 država članica EU koja je to učinila.

Tim povodom u Ljubljani danas su bili premijer Hrvatske Zoran Milanović i ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić.

Hrvatski pristupni ugovor do 1. jula treba da ratifikuju još Nemačka, Danska, Holandija i Belgija. Ne očekuju se problemi, posebno pošto je Evropska komisija prošle sedmice objavila da Hrvatska ispunjava sve obaveze za ulazak u EU 1. jula.

Slovenija je poslednja počela postupak ratifikacije zbog spora oko prenesene štednje hrvatskih štedišta bivše "Ljubljanske banke". Milanović i sada već bivši slovenački premijer Janez Janša potpisali su 11. marta u Mokricama u Sloveniji memorandum o saglasnosti dve vlade.

Memorandumom je predviđen nastavak pregovora o takozvanoj prenesenoj štednji pod okriljem Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Bazelu na osnovu Ugovora o sukcesiji i zastoj svih sudskih postupaka koje su pokrenule dve hrvatske banke u vezi s prenesenom deviznom štednjom, čime je Slovenija uslovljavala ratifikaciju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • najprovokator

    2. april 2013 | 20:09

    srećan put...dobro je da mi nećemo nikada...

  • dalibor

    2. april 2013 | 19:25

    Ma ok. Pisi te nam posle kako vam je da li bolje ili gore.

  • ДАШОНИ

    2. april 2013 | 20:38

    СРЕТАН ВАМ ПУТ УЛИЗИЦЕ СВАКЕ ВЕЋЕ СИЛЕ

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA