Većina siromašnih bez besplatne struje

Prema podacima Agencije za energetiku, prosečno domaćinstvo u Srbiji za mesec dana potroši oko 450 kilovata struje

  • 1

Najsiromašniji građani moći će da dobijaju besplatne kilovate samo ako "zavrnu" ventile na radijatorima, isključe TA peći i ne kuvaju baš svaki dan. Pravo na kilovate bez naknade nestaje sa 2,5 puta većom potrošnjom.

Prema podacima Agencije za energetiku, prosečno domaćinstvo u našoj zemlji za mesec dana potroši oko 450 kilovata struje.

- Građani Srbije ukupno potroše 14,5 milijardi kilovat-časova električne energije za jedan mesec. Prosečna potrošnja još je veća u velikim gradovima, pa tako domaćinstva u Beogradu "dobace" u proseku do 500 kilovat-časova - kaže Aca Vučković iz Agencije za energetiku.

Uredba Ministarstva energetike, koja bi trebalo da štiti siromašne građane, daje tročlanoj porodici 160 kilovata besplatno. Ipak, njihovo brojilo ne sme da otkuca više od 400 kilovata za mesec dana, ili će izgubiti beneficije. Ako potroše između 320 i 400 kilovata, država im ukida polovinu besplatne električne energije.

- Građani koji premaše dozvoljenu potrošnju 2,5 puta, ne gube trajno pravo na besplatne energente, već samo za mesec u kome su napravili veći račun od dozvoljenog. Oni već narednog meseca mogu ponovo da dobiju kilovate od države, ako im potrošnja bude manja od predviđenog limita - kažu iz Ministarstva energetike.

Tako domaćinstva sa jednim članom, ako hoće da iskoriste besplatne energente, ne smeju da potroše mesečno više od 300 kilovata. Dvočlane i tročlane porodice imaju pravo na limit do 400, a one sa četiri i pet članova − 500 kilovata. Familije sa šestoro i više ukućana od države dobijaju beneficije, samo ako im brojilo ne izmeri više od 625 kilovata.

Uredba pak ne predviđa da građani koji potroše manje od propisane električne energije koja se deli besplatno ne mogu da "prebace" ove kilovate u sledeći mesec ili da dobiju novac.

Zbog povećanja interesovanja kupaca za izmirenje dugovanja za električnu energiju, EPS je odlučila da akciju "Bez kamate, na rate" produži do 25. aprila. Članovi Upravnog odbora odlučili su i da se broj rata za velike dužnike, posebno iz kategorije privreda i preduzeća u restrukturiranju, poveća i do 48, u zavisnosti od visine duga. Kupci koji su već zaključili sporazum o reprogramu, a ispunjavaju uslove za plaćanje duga na veći broj rata, mogu da se jave lokalnoj distribuciji i potpišu aneks sporazuma.

(Telegraf.rs / Izvor: Većernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA