PARIZ: Ministru zbog pranja novca preti pet godina zatvora!

Tužilaštvo je pokrenulo postupak protiv Žeroma Kozaka, bivšeg plastičnog hirurga koji je postao političar, zbog "pranja novca". Ako bude osuđen, mogao bi biti kažnjen sa pet godina zatvora i novčanom kaznom od 375.000 evra

  • 0

Predsednik Francuske Fransoa Oland u utorak je kao "neoprostivu moralnu grešku" ocenio to što je njegov bivši ministar za državni budžet lagao, što je i priznao, negirajući da ima tajni račun u jednoj stranoj banci, i time uzdrmao francusku političku scenu.

Tužilaštvo je pokrenulo postupak protiv Žeroma Kozaka, bivšeg plastičnog hirurga koji je postao političar, zbog "pranja novca". Ako bude osuđen, mogao bi biti kažnjen sa pet godina zatvora i novčanom kaznom od 375.000 evra.

Posle nekoliko meseci poricanja, Kozak je napisao na svom blogu da je priznao istražnom sudiji da 20 godina ima račun u stranoj banci.

Kozak koji je bio žestok kritičar korišćenja računa u inostranstvu, napustio je Vladu prošlog meseca zbog skandala.

Na svom blogu, bivši ministar je napisao da je preduzeo korake da vrati 600.000 evra, koliko je sada na računu.

Kozak se izvinio kolegama, pristalicama i javnosti, i od Olanda zatražio oproštaj.

Njegove kolege, socijalisti, izrazili su razočaranje, a rivalski konzervativci kritikovali su socijaliste zbog toga što su "propovedali" moral.

Premijer Žan Mark Ero je rekao da je u utorak razgovarao sa Kozakom i da mu je bivši ministar priznao da je bio nepošten.

Skandal nije mogao doći u gorem trenutku za Olanda, čija je popularnost poslednjih meseci potonula, uglavnom zbog zabrinutosti jer je privreda Francuske u lošem stanju, a stopa nezaposlenosti dvocifrena. On je pobedio konzervativce Nikole Sarkozija u predsedničkoj trci maja prošle godine, upravo obećavajući više etike u Vladi. Sarkozijev ministar za državni budžet, Erik Vert, takođe je podneo ostavku zbog skandala.

Kozak je pridobio Olandovo poverenje kao čovek koji može da poveća poreske prihode, dok se Francuska bori s neizvesnim stanjem ekonomije i rastućim budžetskim deficitom.

Kozak, oštrog jezika, poslavio se kao ministar po borbi protiv multinacionalnih preduzeća koja izbegavaju porez, državljana Francuske koji žive u inostranstvu da bi izbegli porez, i onih koji žive u Francuskoj, a kriju novac na računima u inostranstvu.

Pariski tužioci su prošlog meseca započeli sudsku istragu "pranja novca" stečenog kroz poreske prevare i usredsredili je na Kozaka, ali tada još nisu imali dovoljno dokaza da ga optuže. To je ipak izazvalo Kozakovu ostavku, po čemu je on prvi ministar koji izlazi iz desetomesečne socijalističke vlade.

Internet-časopis "Mediapart" je u decembru objavio da je Kozak novac sa računa u Švajcarskoj preneo na drugi račun, u Singapuru, i to dokumentovao snimkom razgvora Kozaka o tajnom računu od pre više od deset godina.

Kozak, kome su premijer Ero i poslanici čestitali posle žestokog govora kojim se zimus branio u Skupštini, od tada je ponavljao u intervjuima da nema račun u stranoj banci i tužio "Mediapart" zbog klevete.

Premijer Ero je sada, međutim, priznao za francusku TV-2 da je podrškom Kozaku "duboko povredio francuski narod".

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA