ZEMAN: Budućnost Evropske unije je federacija!

Na zajedničkoj konferenciji za štampu sa šefom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom, češki predsednik Miloš Zeman je rekao da je "uvek zastupao stav da je Uniji potrebna zajednička spoljna i odbrambena politika, a takođe i fiskalna, uključujući tu usklađivanje poreza"

  • 3

Novi predsednik Češke Miloš Zeman ukazao je danas, prilikom podizanja zastave Evropske unije ispred zamka Hradčani u Pragu, da je budućnost Evropske unije federacija.

Inicijativu da se posle devet godina i u sedištu češkog predsednika zavijori zastava EU, Zeman je nazvao prijavom svoje zemlje u glavni tok zastupnika dublje evropske integracije.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu sa šefom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom, Zeman je rekao da je "uvek zastupao stav kako je Uniji potrebna zajednička spoljna i odbrambena politika, a takođe i fiskalna, uključujući tu usklađivanje poreza".

- Nas dvojica zastupamo isti stav, i možete da nas nazovete pristalicama glavnog toka ili tvrdog jezgra Unije - kazao je danas Zeman.

Zemanov prethodnik na čelu Češke Vaclav Klaus uporno je odbijao sve pozive da podigne zastavu EU, a njegov radikalni evroskepticizam umeo je povremeno da pomuti i iskomplikuje odnose Brisela i Praga.

- Današnja svečanost je snažan i izuzetno važan simbol, jer je inicijativu da se podigne zastava EU preduzeo prvi predsednik u istoriji koga su izabrali građani direktno i sami. Nema suštinskog sukoba između nacionalnog i evropskog interesa - ocenio je Barozo.

Kako je ukazao, "u 21. veku, kada pogledate razvoj velikih sila kao što su Kina ili SAD, jasno je da ni velike članice EU ne bi same imale snage ni težinu da utiču na razvoj u svetu. Ali zajedno kao EU možemo".

Zeman je danas potpisao i dodatak Lisabonskom sporazumu o stabilizacionom mehanizmu za evro, koji je takođe kao besmislicu i monstruozni dokument odbijao da potpiše njegov prethodnik.

- Mi smo poslednja zemlja koja je taj dodatak ratifikovala. Ustavnom većinom su ga prihvatila oba doma češkog parlamenta i ja to poštujem. A takođe, ko ga pročita, vidi da je pomoć zemljama vezana za jednoglasnu odluku ministara finansija članica EU - kazao je nakon potpisivanja Zeman.

Češki predsednik izrazio je nadu da u vreme kada Češka bude ulazila u evrozonu neće više biti problema kao što su sada u Grčkoj i na Kipru a da će pomoć članicama biti pružana racionalno.

- Verujem da je Eropa ostavila za sobom najgore, ali još uvek nam je potreban oprez. Neophodno je da kompletiramo mehanizme kako bismo u budućnost izbegli takve krize - kazao je Barozo.

Šef Evropske komisije pred odlazak iz Praga sastaje se i sa češkim premijerom Petrom Nečasom, sa kojim će konkretnije razmotriti kako Češka koristi fondove Evropske unije.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • laki

    3. april 2013 | 16:32

    Da da, kao sto je bila SFRJ. Federacija...

  • ДАШОНИ

    3. april 2013 | 21:07

    МИСЛИТЕ " ПЕДЕРАЦИЈА" КАО И У БОСНИ ИЗМЕЂУ ТОПЛЕ БРАЋЕ

  • Utopija

    3. april 2013 | 19:28

    Gledavsi sa globalne perspektive kroz prizmu uticaja i moci, nuzno je uspostaviti federaciju da bi Evropa konacno povratila taj uticaj koji je imala nekad, a koji je sada u njihovim bivsim kolonijama... stari kontinent u vidu federacije bi bio mnogo bolji korektiv na globalnom planu od trenutnog americkog, prvenstveno zbog plurala interesa pri donosenju odluka, a najbitnije zbog kulturalno i istorijski razvijenije svesti samih evropljana... Samo tu postoji veliko ali u dva vida. Prvo, multikulturalnost u evropi nije, niti ce biti razvijena kao na americkom kontinentu, zbog starosti samih nacija i svesnosti svoga porekla i identiteta - jer nemac ne zeli npr. turke u Nemackoj, niti isti turci ne zele da odbace svoju kulturu i obicaje... drugo je ekonomija. Ne vidim, niti verujem da ce zemlje (ekonomski jake) htete da dele deo kolaca sa nerazvijenijim, a u federaciji je to nuzno... Dakle, teorijski pametno, ali prakticno neprimenljivo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA