SEUL: Severnokorejske rakete ne mogu dobaciti do Amerike!

Ministar odbrane Kim Kvan-jin je odbacio izveštaje japanskih i južnokorejskih medija da bi projektil "KN-08" mogao pogoditi Sjedinjene Države

  • 5

Južnokorejski ministar odbrane je jutros izjavio da je Severna Koreja na svoju istočnu obalu premestila raketu sa "znatnim dometom", ali je naglasio da ona ne može da pogodi SAD.

Ministar odbrane Kim Kvan-jin je odbacio izveštaje japanskih i južnokorejskih medija da bi projektil "KN-08" mogao pogoditi Sjedinjene Države.

Kim je rekao poslanicima Skupštine Južne Koreje, koji su ga pozvali zbog krize, da je domet projektila znatan, ali ne i dovoljan da dobaci do druge obale Tihog okeana.

On je rekao da ne zna zvaničan razlog premeštanja tog projektila, ali pretpostavlja da to može biti i proba ili vežba.

Stručnjaci kažu da Severna Koreja još nije pokazala da ima rakete dugog dometa ili veće preciznosti. Neki pretpostavljaju da je raketa dugog dometa koju je Pjongjang pokazao na paradi prošle godine bila zapravo maketa.

Severna Koreja je jutros saopštila da je njena vojska dobila dozvolu da "manjim, lakšim i raznovrsnim" nuklearnim oružjem napadne Sjedinjene Američke Države, dok je iz Vašingtona saopšteno da se zaštita regiona pojačava razmeštanjem protivraketnog sistema na ostrvo Guam u Pacifiku.

"Nemilosrdne operacije" severnokorejskih snaga su "konačno ispitane i odobrene", navodi se u saopštenju vlasti u Pjongjangu, koje je prenela Korejska centralna novinska agencija.

Dodaje se da rat može početi "danas ili sutra".

Ministarstvo odbrane Južne Koreje je saopštilo da je njena vojska spremna da se izbori sa svakom provokacijom Severne Koreje.

Uprkos ratobornim izjavama Pjongjanga, analitičari ne očekuju nuklearni napad Severne Koreje i ukazuju da vlasti te zemlje znaju da bi takav potez bio saomoubilački.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vukašin

    4. april 2013 | 15:32

    Ajde da doživio da vidimo da neko i njima preti pa makar i praznom puškom?? Posle svega nekako skoro da mi je milo. ( jesam smemo to da kažem? )

  • draza

    4. april 2013 | 17:14

    Aj u po 20 marke da ce dobace :-)

  • vukašin

    4. april 2013 | 18:45

    Jedared možda drugi put neće stići , neće ih biti za drugi put. Sranje , a baš ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA