PIROT: Francuzi otkinuli na ćirilicu!

Francuski đaci svakoga proleća dolaze u Pirot gde borave kod svojih vršnjaka, dok svake jeseni Piroćanci putuju u uzvratnu posetu Francuzima

  • 3

Pirotska gimnazija već 12 godina zaredom ima odličnu saradnju sa francuskom gimnazijom "Masion" iz Klermon-Ferana, čiji đaci svakoga proleća dolaze u Pirot, gde borave kod svojih vršnjaka, dok svake jeseni Piroćanci putuju u uzvratnu posetu Francuzima.

Profesorka matematike iz "Masiona" An Rokićoli kaže da već treću godinu sa svojim đacima posećuje Pirot i da je svaki dolazak ovde za nju jedno novo veoma pozitivno iskustvo.

- Svi su prema nama ovde predivni, ljubazni, gostoprimljivi. Ove godine je novina da su domaćini za nas spremili časove srpskog, pa smo se prvi put u životu sreli sa vaši ćiriličnim pismom, koje je potpuna novina za nas i prava egzotika - kaže Rokićoli.

Direktor gimnazije u Pirotu Bratislav Krstić kaže da će do ponedeljka u Pirotu boraviti 16 đaka iz "Masiona" i dva profesora.

- Ova saradnja koja je prerasla i u jedno veliko prijateljstvo između svih nas iz dve škole važna je i zbog činjenica da pirotska gimnazija ima bilingvalno odeljenje, u kome se nastava izvodi paralelno i na srpskom i francuskom jeziku. Upravo đaci iz bilingvalnog odeljenja svakodnevno drže časove srpskog i ćirilice svojim vršnjacima i profesorima iz Francuske - kaže Krstić za Telegraf.rs.

(G. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA