KOSOVSKA MITROVICA: Počelo suđenje za ratni zločin dvojici Srba

Jovica Dejanović (59), policajac KPS-a iz Prilužja i Đorđe Bojković (73), penzioner iz Babinog Mosta, terete se da su aprila 1999. silovali Albanku V. Krasnići

  • 1

U Osnovnom sudu Euleksa u severnoj Kosovskoj MItrovici, pred međunarodnim sudskim Većem kojim predsedava sudija Timo Vujolati iz Finske, počelo je danas suđenje dvojici Srba koje optužnica tereti da su počinili krivična dela ratni zločin protiv čovečnosti i neovlašćeno posedovanje oružja i municije.

Optuženi su Jovica Dejanović (59), policajac KPS-a iz Prilužja i Đorđe Bojković (73), penzioner iz Babinog Mosta. Oni se terete se da su aprila meseca 1999. godine u Babinom Mostu silovali Albanku V. Krasnići iz sela Stanovce i da je kod njih pronađeno oružje i municija za koje nisu imali dozvolu.

Euleksov tim tužilaca prihvatio je da optužnica bude pročitana samo na srpskom jeziku jer sa strane oštećene, koja sada živi u Americi, niko nije prisustvovao suđenju. Predložili su i desetak svedoka optužbe i sudskom veću i braniocima uručili dokazni materijal koji se uglavnom sastojao od policijskih izveštaja.

Na predlog odbrane predsedavajući sudija je od tužilaštva zatražio da "osveži listu sa dokazima" i da je u što skorije vreme dostavi svim zainteresovanim stranama.

Obojica optuženih su se izjasnila da su razumeli optužnicu u kojoj se terete po dve tačke, za ratni zločin i neovlašćeno posedovanje, kontrolu i upotrebu oružja da nisu krivi ni po jednoj tački. Suđenje se nastavlja iznošenjem dokaza od strane tužilaca, a planirano je da putem video-linka svoj iskaz da i oštećena V. Krasnići koja živi u SAD.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA