NAGRADA: Nataša Kandić braniteljka građanskih prava godine

Osnivačici Fonda za humanitarno pravo nagradili Natašu Kandić na Svetskoj konferenciji "Dani branitelja ljudskih prava" u Stokholmu, na kojoj učestvuje oko 120 branitelja iz više od 30 zemalja sveta

  • 31

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić proglašena je u Stokholmu braniteljkom građanskih prava godine u svetu, a to priznanje dodelila joj je švedska nevladina organizacija (Branitelji građanskih prava - CRD).

- Više od dve decenije Nataša Kandić bila je i ostala oštar zagovarač osnovnih ljudskih prava na zapadnom Balkanu. Nagrada joj pripada za neprestani i neustrašivi rad na dokumentovanju ratnih zločina i teških kršenja ljudskih prava na području bivše Jugoslavije, kao i za podršku suđenjima za ratne zločine kroz dostavljanje brojnih dokaza i angažovanje svedoka - navodi se u obrazloženju nagrade.

Dodaje se da je Nataša Kandić zbog svoga rada na zaštiti ljudskih prava često bila izložena pretnjama smrću.

- Ali ona se uvek više brinula za žrtve ratnih zločina, nego li za sebe lično - navodi se u obrazloženju nagrade.

Nataša Kandić je na dodeli nagrade rekla u Stokholmu da je u svome životu srela mnogo hrabrih ljudi, koji poštuju male stvari i koji mogu da urade više nego što realno mogu da urade u normalnim okolnostima.

- U regionu moramo razgovarati o različitim viđenjima naše nedavne prosslosti. Proces suočavanja s prošlošću zahteva učešće velikog broja ljudi u njemu - kazala je Kandićeva.

Specijalna izvestiteljka Ujedinjenih nacija za branitelje ljudskih prava Margaret Sekagija (Sekaggya) zatražila je od svih država da poštuju nedavno usvojenu Deklaraciju o zaštiti branitelja ljudskih prava.

- Bez pravde, ne može biti održivog mira. U mnogim postkonfliktnim društvima, prava žrtava se i dalje krše a počinioci i dalje šetaju slobodni. Uloga branitelja ljudskih prava u takvim društvima je od ključnog značaja - kazala je Sekagija.

Predsednik Upravnog odbora CRD-a Persi Brat (Percy Bratt) rekao je da su teške posledice gotovo desetogodišnjih oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije i dodao da je Nataša Kandić već na početku tih ratova shvatila koliko je važno obezbediti pravdu za žrtve, vladavinu prava i kazniti počinioce ratnih zločina.

- Nažalost, gotovo sve države u tom regionu učinile su veoma malo u procesu suočavanja sa prošlošću, a osobe koje se usuđuju da pričaju o potrebi suočavanja sa zločinima iz prošlosti nalaze se pod pretnjama. Nataša Kandić je svakako jedan od najhrabrijih branilaca ljudskih prava u svetu i nadam se da che njen primer biti inspiracija budućim braniteljima ljudskih prava - kazao je Brat.

CRD je ove godine po prvi put dodelio ovo novoustanovljeno priznanje. Nagrada je dodeljena 4. aprila, u znak sećanja na borca za prava crnaca u SAD Martina Lutera Kinga, koji je ubijen na taj dan, pre 45 godina, 1968. u Memfisu.

Nataši Kandić nagrada je dodeljena na Svetskoj konferenciji "Dani branitelja ljudskih prava", koju je organizovao CRD, a na kojoj učestvuje oko 120 branitelja iz više od 30 zemalja sveta.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miki

    4. april 2013 | 21:36

    neznam zasto, ali ova zena mi nepase, ima nesto sumnjivo u njoj. smrdi mi nesto ali neznam sta. mogu cak sta vise reci da je mrzim.

  • русија

    4. april 2013 | 21:58

    стара недо.ебана баба , страна шпијунка , смрдибуба ! ко је ставио тај је и одликује за ( не)заслуге и ( не) дела ! Зло извире из ње

  • BgPetar

    4. april 2013 | 20:57

    Kad cujem "Kandic" obuzme me neka nelagodnost,zloba,tuga,ocaj...bas se lose osetim i uvek mi skoci pritisak i pobesnim kada cujem to prezime!Uh...evo i sad bih polupao telefon pre nego sto pisem ovaj komentar...aaaaaaaaaaaaaaaa!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA