Srbi jedu od 5 do 7 kilograma ribe godišnje

Na Veliki petak, pred Uskrs, skoro svako od nas pojede oko pola kilograma ribe. Čak 70 odsto morske i slatkovodne ribe uvozimo sa Tajlanda

  • 0

U Srbiji se godišnje pojede svega 5 do 7 kilograma ribe po osobi, a oni koji žive pored velikih reka godišnje pojedu do deset kilograma ribe!

Koliko malo jedemo ribu najbolje pokazuje da je evropski prosek potrošnje ribe preko 23 kilograma po stanovniku godišnje.

Srbi najviše tamane ribu na Veliki petak, pred Uskrs. Statistika ne prati potrošnju ribe po praznicima, ali je ona mnogostruko veća nego u periodu kada nije post. Pretpostavlja se da na Veliki petak skoro svako od nas pojede oko pola kilograma ribe.

Mirjana Miščević, sekretar sektora za ribarstvo Privredne komore Srbije (PKS), kaže za Telegraf.rs da se u Srbiji pre svega ribe gaje u šaranskim i pastrmskim ribnjacima, a u manjoj meri u kaveznim sistemima.

- Ukupna površina pod ribnjacima je oko 14.000 hektara. Na površini od oko 11.000 hektara ribnjaka koji su u funkciji u poslednjih tri do četiri godine proizvodi se 12.500 do 15.000 tona ribe, od čega na šaranskim ribnjacima od 11.000 do 13.000 tona i na pastrmskim od 1.500 do 2.000 tona - navodi Miščević.

Iako se proizvodnja u poslednjoj deceniji povećala dva do tri puta i dalje se, zajedno sa količinom ribe koja se ulovi iz reka i jezera, podmiruje manje od 30 odsto potreba za ribom u Srbiji, dok se više od 70 odsto morske i slatkovodne ribe uvozi.

- U 2012. godini uvezli smo ribe i prerađevine od ribe u vrednosti od 97 miliona dolara, što je za 5 odsto manje nego predhodne godine. Riba i prerađevine od ribe uvoze se sa Tajlanda, zatim iz Vijetnama, Hrvatske i Argentine. Izvoz ribe i prerađevina od ribe u 2012. iznosio je samo 4,4 miliona dolara, što je za 8 odsto manje nego prethodne godine. Riba i prerađevine od ribe se najviše izvoze u Hrvatsku, Makedoniju i Crnu Goru. Potencijal Srbije za povećanje proizvodnje riba je ogroman, pre svega u šaranskom ribarstvu - ocenjuje Miščević.

(N. Sekulić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA