VEROVALI ILI NE: Ovce "šišaju" travnjake u Parizu umesto kosačica!

Četiri ovce s jednog ostrva u blizini obala Bretanje trenutno brste travnjake koji okružuju zgradu Pariskog arhiva, a stručnjaci ističu da ovčiji i kozji izmet ne zagađuje travnjake, već se u roku od nekoliko dana mrvi u prah bez mirisa

  • 1

Većnica francuske prestonice je ove nedelje, umesto kosilica na gas koje zagađuju vazduh, angažovala manji broj ovaca za "šišanje" travnjaka po gradskim parkovima.

Četiri ovce s jednog ostrva u blizini obala Bretanje trenutno brste travnjake koji okružuju zgradu Pariskog arhiva, izveštava AP.

Prošle godine su u parku Tiljerije, koji od 17. veka krasi centar Pariza, u istu svrhu uspešno testirane dve koze, ali to je bila privatna inicijativa.

Sličan ekperiment u jednom parku na obodu Pariza je čak pokazao da je ovčiji izmet pravi "blagoslov", budući da su se zahvaljujući njemu u ovaj park vratile laste kojih tu nije bilo godinama. Izmet je, naime, privlačio sitne insekte kojima su se laste hranile.

Stručnjaci ističu da ovčiji i kozji izmet ne zagađuje travnjake, već se u roku od nekoliko dana mrvi u prah bez mirisa, koji predstavlja odlično đubrivo za travu.

Osim toga, korišćenje ovaca za sređivanje travnjaka košta upola manje nego upotreba kosilica.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ralexic

    6. april 2013 | 10:29

    TAMO SISAJU TRAVU A OVDE NAROD.TAMO CE TRAVA PONOVO DA PORASTE A OVDE KIGA SISAJU OVCE UGASIO JE ZA SVA VREMENA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA