BEDA STIGLA: Živimo sa 240 dinara dnevno!

Tročlana porodica na raspolaganju ima 21.612 dinara, a ova cifra je na jugu Srbije još i manja: svaki član seoskog domaćinstva za hranu odvaja oko 200 dinara

  • 11

TUŽNA RAČUNICA. Građani Srbije na namirnice prosečno troše 21.612 dinara, što znači da svaki član domaćinstva mesečno ima na raspolaganju 7.204 dinara. Preciznije: pojedinačni građanin dnevno, na tri obroka, može da potroši 240 dinara.

Kako piše dnevni list "Večernje novosti", na jugu Srbije situacija je još gora. Tamo gradska domaćinstva za hranu odvajaju 48,6 odsto, a seoska čak 51 odsto svojih primanja. Ovakva matematika kaže da svaki član seoske familije mesečno za hranu može da da samo 6.502 dinara. Dnevno mogu da odvoje 202 dinara, a po obroku 67 dinara.

Za nešto više od 200 dinara moguće je kupiti pola hleba, pola kilograma krompira, toliko jabuka i 400 grama najjeftinijeg mesa sa kostima.

Pre dve godine svaki član porodice mesečno je za hranu na raspolaganju imao 8.546 dinara, odnosno 285 dinara dnevno. Na obrok mogao je da potroši 95 dinara.

U potrošačkim organizacijama tvrde da je realna situacija još dramatičnija, posebno u unutrašnjosti zemlje.

- U Srbiji se o standardu ne može ni govoriti, već o bukvalnom preživljavanju. O tome mogu da pričaju građani iz razvijenih dražava, koji uz kvalitetnu hranu mogu od svojih primanja da plate odmor, kupe knjigu, posete pozorište, bioskop i priušte sebi trenutke opuštanja - kaže predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Peca

    6. april 2013 | 06:20

    “Gospodine Ilija“sve je pocelo davno pre 2000~te,tacnije kad je vas SM,stigao u nase zivote.Ili ste to mozda zaboravili...Mozda se tada niste ni rodili...Moja deca su tada bila mala,ali sam uvek pricao im o tome i danas odlicno znaju da je taj zlotvor uzrok svega ovog danas.Zato je i sahranjen u zeninom dvoristu,pod drvetom,kao papagaj.

  • bumbar

    6. april 2013 | 07:18

    Samo da skupim pare i odoh ja odavde... Nije ni cudo sto nas je sve manje kada ni za hranu nemamo a kamoli decu da pravimo

  • Toni

    6. april 2013 | 00:31

    Neznam sta jos narod ceka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA