Hrvatska ipak naoružavala Siriju?

Hrvatska je Jordanu u decembru prodala oružje u količini od 233.185 kilograma. Pošto Jordan nema nikakvu potrebu za hrvatskim oružjem starijeg datuma proizvodnje, jedini zaključak koji se nameće je da se radilo o čistom tranzitu do sirijskih pobunjenika

  • 1

Iako Zagreb demantuje da je hrvatsko oružje završilo u Siriji, podaci pokazuju da je u Jordanu iz Hrvatske završilo više od 200 tona naoružanja i municije.

Pošto, kako tvrdi riječki "Novi list", Jordan nema nikakvu potrebu za hrvatskim oružjem starijeg datuma proizvodnje, jer su već sada moderno opremljeni, jedini zaključak koji se nameće je da se radilo o čistom tranzitu vojne opreme do sirijskih pobunjenika.

Prema službenim podacima Ujedinjenih nacija o međunarodnoj trgovini, Hrvatska je Jordanu u decembru prošle godine prodala oružja u količini od 233.185 kilograma.

Hrvatska je to oružje Jordancima naplatila 6.499.832 američka dolara, a radi se o četiri kategorije naoružanja prema klasifikaciji UN-a.

Sve četiri su kategorije vojnog naoružanja, tako da nema navedenih pištolja ili slične opreme koja bi se mogla koristiti i u civilne svrhe.

Dobar deo otpada na municiju, koja je masom najteža i iznosom najskuplja u izvoznim papirima.

Hrvatska je tako samo u decembru izvezla više od 190 tona razne municije, granata i mina ukupne vrednosti nešto malo manje od pet miliona dolara, navodi list.

I "Njujork tajms" potvrdio je ranije navode da je sirijskim pobunjenicima u borbi protiv režima Bašara al Asada oružje stizalo i iz Hrvatske.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA