PIROT OSVOJIO BERLIN: Nemci oduševljeni šarama naših ćilima! (FOTO)

Prema rečima same umetnice, šare pirotskih ćilima za njih predstavljaju pravu egzotiku i nešto što do sada nisu imali prilike da vide. "Želela sam na taj način da potenciram da gde god da krenete, nikako ne smete da zaboravite svoj identitet i mesto odakle ste krenuli. Zbog toga se izložba i zove 'Ne gubi identitet'", kaže ona

  • 5

Mlada pirotska akademska slikarka i fotograf iz Pirota Dragana Branković priredila je u Nemačkoj, u galeriji "Prima centar" u Berlinu, izložbu fotografija inspirisanih šarama pirotskog ćilima, koja je naišla na oduševljenje publike i ljubitelja umetnosti u Berlinu.

Prema rečima same umetnice, Nemci su oduševljeni šarama pirotskog ćilima, koje za njih predstavljaju pravu egzotiku i nešto što do sada nisu imali prilike da vide.

- Utisci su fenomenalni. Na 22 fotografije uspela sam ljubiteljima umetnosti u Nemačkoj da predstavim pirotski ćilim u najboljem svetlu - rekla je ona.

- Fotografije su nastale tako što sam na modele koji predstavljaju spoj različitih svetskih kultura, od stare Grčke i Rima do Japana i Egipta, projektovala šare pirotskog ćilima. Želela sam na taj način da potenciram da gde god da krenete, nikako ne smete da zaboravite svoj identitet i mesto odakle ste krenuli. Zbog toga se izložba i zove "Ne gubi identitet".

- Među posetiocima je bilo i eminentnih umetnika sa Kube, iz Rusije, Finske, Jermenije, Španije, a posebno je interesantno to što je bilo posetilaca iz svih zemalja bivše Jugoslavije, od Vardara pa do Triglava - kaže Brankovićeva za Telegraf.rs.

Izložbu je pomogla opština Pirot, a u organizaciji je učestvovao i foto-klub "Fokus" iz Pirota. Ljubitelji umetnosti u Berlinu moći će u čarobnim šarama pirotskog ćilima da uživaju naredne tri nedelje.

(G. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • m11d0

    7. april 2013 | 12:18

    Srpski cilimi?. HMM. Ovo mi lici na turske. Dok nam Turci nisu dosli nismo ni znali sta je cilim -.-.

  • vukašin

    7. april 2013 | 16:08

    Ovo je prava stvar , toliko je autentično i kreativno. Originalno.

  • Draganče

    7. april 2013 | 15:09

    Bravo za prelepu umetnicu iz Pirota!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA