SIVA EKONOMIJA: Na crno najviše rade građevinari

Ukoliko bi se siva zona suzbila na razumnu granicu, država bi za tri godine mogla da poveća prihod od PDV-a do 200 miliona evra, a za sedam do 10 godina oko 400 miliona evra

  • 2

Najviše firmi koje u Srbiji rade na crno ima u građevinarstvu - čak 43 odsto, sledi poljoprivreda sa 34 i ugostiteljstvo i saobraćaj sa 33 odsto firmi koje posluju tako što krše minimum jedno od propisanih pravila poslovanja!

Do ovih podataka došli su stručnjaci Fondacije za razvoj ekonomske nauke (FREN) kroz anketu koja je sprovedena u 1.251 preduzeću.

Oni su utvrdili da je 30 odsto svega što se proizvede u Srbiji za godinu dana stvoreno u sivoj zoni poslovanja.

Ravno 25 odsto firmi se bavi sivom ekonomijom iz sektora trgovine, za koju se tradicionalno smatralo da je leglo poreske utaje, dok je učešće rada na crno u industriji 27,5 odsto.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić, koji je radio na ovom istraživanju, kaže za Telegraf.rs da sive ekonomije najviše ima u preduzećima u Centralnoj Srbiji - 33 odsto, Vojvodini 26 odsto i Beogradu 25 odsto.

- Ovi podaci pokazuju da je u krajevima u kojima je velika nezaposlenost i siromaštvo veoma zastupljena siva ekonomija - navodi Arsić.

On dodaje da čak jedna trećina građevinskih firmi ima takozvane neformalne zaposlene.

- Njihovi radnici rade bez ugovora, prijavljeni su preko drugog preduzetnika ili imaju ugovor ali nisu prijavljeni na ceo iznos zarade ili na osnovu ugovora o delu. Možda je malo iznenađenje što su firme iz oblasti saobraćaja tako visoko rangirane na listi, ali zapravo je reč o privatnim prevoznicima koji ne prijavljuju prihode od prodaje karata - ističe Arsić za naš portal.

Čak 33 odsto firmi sa 5 do 19 zaposlenih radi nelegalno, a 31 odsto takvih zapošljava preko 250 radnika.

Ukoliko bi se siva ekonomija suzbila na razumnu granicu, država bi za tri godine mogla da poveća prihod od PDV-a do 200 miliona, a za 7 do 10 godina oko 400 miliona evra.

Od zemalja u okruženju, veću sivu ekonomiju od Srbije imaju samo Rumunija i Bugarska.

(N. Sekulić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • darko

    11. april 2013 | 12:26

    Niko više i ne radi.

  • SRBA

    11. april 2013 | 08:53

    SVE SE TO ZNA PA KRENITE U AKCIJU!I AGENCIJE I OMLADINSKE ZADRUGE STO LJUDI RADE GODINAMA SVAKIH 6 MESECI MENJAJU OPIS POSLA I DRZE U PREDUZECIMA LJUDE I DO 10GOD.SVE JE TO KORUPCIJA GDE JE STALNI RADNIK PRIMLJEN A DA JE BEZ VEZE?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA