ČILE: Pabla Nerudu ubio Pinoče? Danas počinje ekshumacija!

Dugo se verovalo da je levičarski pesnik, koji je umro 12 dana posle vojnog puča 1973, u kome je zbačen socijalistički predsednik Salvador Aljende i na vlast doveden general Augusto Pinoče, umro od raka prostate, ali zvaničnici su 2011. počeli da razmatraju mogućnost da su ga otrovali agenti Pinočeovog režima

  • 0

Čileanski pesnik i nobelovac Pablo Neruda danas će biti ekshumiran kako bi bilo utvrđeno da li je umro od raka ili ga je otrovao režim zloglasnog Augusta Pinočea čiji je bio žestoki protivnik.

Dugo se verovalo da je levičarski pesnik, koji je umro 12 dana posle vojnog puča 1973, u kome je zbačen socijalistički predsednik Salvador Aljende i na vlast doveden general Augusto Pinoče, umro od raka prostate.

Ali zvaničnici su 2011. počeli da razmatraju mogućnost da su ga otrovali agenti Pinočeovog režima, kao što je tvrdio Nerudin vozač.

- Mi smo došli da ekshumiramo pesnika. Počeli smo da kopamo i približavamo se spomeniku - izjavio je sudija i istražitelj Mario Karosa.

Nerudino telo je trebalo da bude ekshumirano u osam sati po lokalnom vremenu, ali su pripreme za otvaranje grobnice počele juče. Njegovi ostaci se nalaze u grobu u jednoj od njegovih kuća u Isla Negri koja je pretvorena u muzej, prenosi AFP.

Policijski istražitelji i stručnjaci za sudsku medicinu juče su postavili specijalni šator da bi zaštitili radove od očiju javnosti. U istom grobu je sahranjena i njegova treća žena Matilde Urutija.

Neruda je 1971. dobio Nobelovu nagradu za književnost, a najpoznatiji je po ljubavnim pesmama i epskoj poemi o južnoameričkoj istoriji i njenom narodu.

Čileansko pravosuđe je dalo zeleno svetlo za istragu u junu 2011. posle žalbe koju je uložila čileanska Komunistička partija, čiji je Neruda bio član.

Osim optužbi njegovog vožača, u zvaničnoj žalbi su navedena svedočenja očevidaca koji tvrde da je Neruda bio potpuno zdrav do dana pred smrt i da nije imao simptome uznapredovalog raka.

Nerudin vozač i lični savetnik Manuel Araja tvrdi da je Neruda umro nakon što je primio sumnjivu injekciju u bolnici Santa Marija u Santjagu nekoliko dana posle puča u kome je Pinoče došao na vlast.

U Nerudinoj umrlici piše da je umro od komplikacija izazvanih metastazama raka prostate. Nerudina porodica i zvanična fondacija koja upravlja njegovom zaostavštinom prihvatile su zvanični uzrok smrti i 2011. su obrazložile da "nema dokaza" da je ubijen.

Nerudin nećak Rodolfo Rejes je rekao da oni samo hoće da saznaju istinu. "Nerudina porodica hoće da zna istinu, bez obzira da li je umro prirodnom smrću ili je ubijen. Nama nije lako da objasnimo šta će raditi sa njegovim ostacima, ali smatramo da je to neophodno", dodao je on.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA