• 0

Handke dobio nagradu "Momo Kapor"

Druga po redu nagrada “Momo Kapor” za književnost pripala je nemačkom piscu za knjigu “Moravska noć”. Handke kaže da poznaje Kaporovo delo i da mu je žao što ga nije upoznao

  • 0

Druga po redu nagrada “Momo Kapor” za književnost pripala je Peteru Handkeu, za knjigu “Moravska noć”, u izdanju Srpske književne zadruge.

Priznanje koje dodeljuje Zadužbina “Momčilo Momo Kapor” Handkeu je svečano uručena na Kaporov rođendan, 8. aprila, u Skupštini grada, a odluku je doneo žiri u sastavu Jovan Delić i Branko Stojanović na čelu s predsednikom Rajkom Petrovim Nogom.

Na pitanje da li poznaje Kaporovo delo, veliki pisac je odgovorio:

- O, kako da ne! Žao mi je što se nismo upoznali, ali kad god sam dolazio u Beograd, čitao sam njegove tekstove u “Jatovoj reviji” i primetio da fantastično crta.

Komentarišući svoju odluku, žiri je zaključio da mi nemamo danas u svetu pisca koji nas je zadužio koliko Handke, a nagrada “Momo Kapor” je, po Nogovim rečima, malo uzdarje za veliki Handkeov dar, naša makar i mala “pravda za Handkea”.

Pisac nije hteo da komentariše aktulena zbivanja oko Kosova i Metohije, ali je rekao da on smatra da su "Srbi zatvorenici zapadnog sveta i to smatra za nepravdu".

- Nisam političar, ja sam pisac i imam teškoća sa političkim vokabularom - rekao je Handke, dodajući da je "prijatelj pravde".

On je podsetio da se sve što je imao da kaže o Kosovu nalazi i u njegovoj knjizi "Kukavice iz Velike Hoče".

- Jednom ću da odem sam u Veliku Hoču i da tamo ostanem najmanje mesec dana, da živim sa tamošnjim ljudima, da idem u kupovinu, kuvam, sakupljam pečurke, naučim bolje srpski i to sve iz solidarnosti sa njima - naglasio je pisac i naknadno se prisetio i dodao da bi voleo da ode i u Orahovac!

- Ne znam šta će se tamo zbivati, nisam prorok i ne vidim budućnost i mogu samo da se nadam da neće biti tragičnog kraja - kazao je Peter Handke.

Nagrada “Momo Kapor” dodeljuje se jednom godišnje naizmenično za književnost i likovnu umetnost, a do sada su je dobili Emir Kusturica za knjigu “Smrt je neprovjerena glasina” i slikar Vladimir Dunjić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok