Šest miliona ljudi u EU izgubilo posao!

Prosečna stopa nezaposlenosti u EU dostigla je u februaru 10,9 odsto, a u evrozoni rekordnih 12 odsto. Kipar, Grčka, Portugalija i Španija suočile su se sa strmoglavim padom zapošljavanja

  • 2

U zemljama Evropske unije je od početka globalne ekonomske krize 2008. godine izgubljeno šest miliona radnih mesta, saopšteno je danas iz Međunarodne organizacije rada (MOR).

U izveštaju, koji se bavi stanjem evropskog tržišta rada, MOR kaže da je stopa zapošljavanja širom EU prošle godine iznosila 57,6 odsto, što je za 1,6 procentnih poena manje nego 2008, prenosi Frans pres.

- To znači da je još prisutan manjak od 5,9 miliona radnih mesta kako bi se ostvario povratak na stopu zapošljavanja pre izbijanja krize - stoji u izveštaju MOR-a, i dodaje se da je samo u proteklih pola godine izgubljeno oko milion radnih mesta.

Uprkos pojedinim znacima oporavka tržišta rada sa početka 2010. godine, samo pet članica EU - Austrija, Nemačka, Mađarska, Luksemburg i Malta - imaju stope zapošljavanja iznad nivoa koji je postojao pre izbijanja krize.

Zemlje poput Kipra, Grčke, Portugalije i Španije, suočile su se sa strmoglavim padom zapošljavanja, većim od tri procentna poena.

Imajući u vidu podatke od februara, zvanična nezaposlenost na celom evropskom kontinentu bila je 26,3 odsto, odnosno za 10,2 miliona viša nego 2008. godine, dodaje MOR.

Prosečna stopa nezaposlenosti u EU dostigla je u februaru 10,9 odsto, a u evrozoni rekordnih 12 odsto.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Spasoje

    8. april 2013 | 17:34

    Ovo se može izbeći jedino ujedinjenjem Burundija i Austrije, tj. povezivanjem granica nepovezivog i dislociranog što implicira jogurt 2.8 mlečne masti.

  • ДАШОНИ

    8. april 2013 | 18:16

    Е САД МИ ЈЕ "МНООООГО" ДРАГО ДА СУ ХРВАТИ УШЛИ У ЕВРОПСКУ УНИЈУ

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA