Sarkozi protiv vojnog udara na Iran

Francuski predsednik Nikola Sarkozi izjavio da vojna akcija protiv Irana nije pravi odgovor na razvoj nuklearnog programa Teherana

  • 0

Vojna akcija protiv Irana nije pravi odgovor na razvoj nuklearnog programa Teherana, izjavio je francuski predsednik Nikola Sarkozi.

Sarkozi je ovom izjavom, izrečenom na večeri sa francuskom jevrejskom grupom, ugrozio svoju reputaciju bliskog prijatelja Izraela, ocenila je agencija AP. Večeri je prisustvovao i mogući Sarkozijev rival na predsedničkim izborima, socijalista Fransoa Oland.

"Rešenje je političko, rešenje je diplomatsko, rešenje je u sankcijama", rekao je Sarkozi, aludirajući na čitav niz sankcija UN uporenih protiv iranskog nuklearnog programa za koji Zapad misli da je usmeren na proizvodnju nuklearnog oružja.

"Želimo da lideri te zemlje shvate da su prešli crvenu liniju i uverimo izraelske lidere da se ne učini nešto što se posle ne može ispraviti", dodao je Sarkozi o mogućoj vojnoj akciji.

On je takođe kazao da je Izraelu potrebna mirna palestinska država kao sused, a kao primer naveo francuski istorijski rivalitet s Nemačkom koji se protvorio u ključno evropske savezništvo kao mogući model za Izraelce i Palestince.

"Francuska kaže: Izraelski narode, možda više nego drugi narod, možete razumeti potrebu Palestinaca za nadom", kazao je francuski lider, dodajući da želi da Izrael jednog dana "bude voljen", a ne samo da se od njega strahuje.

Sarkozi je za izraelskog premijera Benjamina Netnajahua rekao da je poznat po "čvrstini" i naveo da "neko ko je čvrst mora biti otvoren, jer ne mora da dokazuje svoju čvrstinu, svoju snagu".

Francuski predsednik je takođe branio odluku da podrži palestinsko članastvo u Unesku.

"Ako sam to uradio, to je zato što je moja čitava istorija bliska Izraelu", rekao je Sarkozi na večeri koju je organizovala najpoznatija francuska jevrejska organizacija,CRIF.

(Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA