PROFIL UBICE: Imao sumanutu ideju da spasava ljude!

U trenutku zločina ubica se nalazio u stanju izmenjene svesti, a s obzirom da je kao povratnik sa ratišta najverovatnije imao i sindrom "lakog potezanja oružja", tragičan bilans je bio neminovan

  • 7

Svirepi ubica Ljubiša Bogdanović (60), koji je u masakru u Mladenovcu ubio 13 ljudi, pucao u suprugu, a potom i u sebe, imao je sumanutu ideju da zločinom koji je počinio zapravo spasava ljude iz svoje okoline!

Da bez razmišljanja puca na svoje najbliže i sebe, prema rečima psihologa i psihijatara, koji su za Telegraf kreirali profil ubice, nateralo ga je ne samo to što je ostao bez posla, već i činjenica da je najverovatnije kao povratnik s ratišta, bolovao od posttraumatskog sindroma.

- Način na koji je Bogdanović izvršio zločin nikako ne liči na delovanje iz afekta. Pre bih rekla da se radi o depresivnom čoveku, koji je, najverovatnije, u trenutku izvršenja zločina imao sumanutu ideju da zapravo spasava sebi bliske ljude, odvodeći ih u smrt - kaže za Telegraf psiholog Aleksandra Janković.

Ona dodaje da je Bogdanović najverovatnije bolovao od posttraumatskog sindroma, ali da to u konzervativnoj sredini, odakle potiče, niko nije primetio, jer se "o takvim stvarima" tamo jednostavno ne priča.

Produbljujući temu psihičkih smetnji kod povratnika s ratišta, psihijatar Jovan Marić primećuje da ratnicima neretko slike s ratišta ostaju u glavi i po 10-20 godina po povratku s fronta:

- Ovakve teške incidente u psihijatriji nazivamo sindromom "lakog potezanja oružja" - objašnjava Marić, pa dodaje:

- Reč je o ratnicima, koji kad se vrate u mirnodopske uslove, jednostavno nemaju problem da se late oružja na onaj način na koji su se njime služili u ratu. Dakle, impulsivno i bez razmišljanja.

Na nerazuman postupak uticalo je i to što se ubica nalazio u periodu života kada se rezimiraju životni rezultati. Očigledno, nezadovoljan svojim bilansom, u beznađu, odlučio se na najsvirepiji mogući način "izlaska" iz postojeće situacije.

- Kod psihički zdravih ljudi u 60-im godinama trebalo bi da dođe do izvesnog smirenja, tačnije mirenja sa životnom situacijom, dok se kod ljudi, čiji je rezime životnog puta negativan, javljaju nezadovoljstvo i "popuštanje kočnica". Rezultat je takozvana agresivna spirala, koja prirodno raste sve dok ne dovede osobu do tačke pucanja! - objašnjava Marić.

"Tačka pucanja" kod Bogdanovića dogodila se u ranim jutarnjim časovima, oko 4.30, kada je počinio zločin. Ni to, prema Marićevim rečima, nije slučajno.

- Izvršilac zločina nalazio se u takozvanom "hipnopompičnom stanju" - stanju izmenjene svesti nakon buđenja. To je period u kojem se neretko dešavaju zločini, između ostalog i zbog halucinacija, koje prate ovakva stanja - zaključuje psihijatar.

(K. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rajka

    9. april 2013 | 17:37

    Ma kakvo ratiste, pa sta li je onda tamo radio nepoznatim i nevinim ljudima kad je ovako hladnokrvno pobio familiju ??? Kakav sindrom, taj je bio nezadovoljan svojim zivotom, uvek sa svima fini a ovamo zavidan, sin mu momak u 42 godine, nema potomstvo, naslednika, svi mu krivi, zena, majka, strine, tetke a najvise dvoje mladih sa bebicom , zloba je tu radila! Olos jedan, kad je u njegovoj kuci pustinja, resio da zatre i tudje !!! On nekog spasavao, jel to neko nas zasmejava?!! Srce mi krvari za ovom mladom nevinom porodicom, saucesce porodicama zrtava ovog bezosecajnog, prokletog monstruma !

  • zoro osvetnik

    9. april 2013 | 14:39

    Dobro je pa sad psihijatri imaju dijagnozu i analizu!!!! sramota banana zdravstvo. I ja u uluci imam bar troje takvih koji čekaju taj san pa da prorade.

  • JKlj

    9. april 2013 | 15:19

    Jeste 20 godina mu je trebalo da pukne. Nemaju doktori pojma. Uzrok je nesto skorije sto mu se desilo ,a ne nesto 90-tih. I sve su to nagadjana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA