PETNICA: Država nema novca za talentovane đake

- Mi smo Ministarstvu nauke dostavili jasan plan i program rada za 2013. i očekivali smo da će nam obezbediti 60 miliona dinara za rad u ovoj godini, međutim, do sada nismo dobili nikakav odgovor na naš zahtev niti nam je bilo šta uplaćeno - kaže direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić

  • 2

Istraživačka stanica Petnica kod Valjeva ove godine od države nije dobila nijedan dinar za programe namenjene talentovanim đacima i studentima, kao ni za održavanje novoizgrađenih objekata.

Direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić kaže da su zbog toga prinuđeni da smanje petničke programe i dodaje da njihov rad dalje zavisi od dobre volje sponzora, jer apeli državi za pomoć nisu urodili plodom. Majić kaže da su Ministarstvu nauke još prošle godine dostavili plan i program rada, što je uslov za dobijanje novca iz državne kase, međutim, do sada nisu dobili nikakav odgovor.

- Na godišnjem nivou za održavanje programa, nabavku stručne literature i obrazovanje stalnih predavača i režijske troškove nama je potrebno oko 110 miliona dinara. Mi smo Ministarstvu nauke dostavili jasan plan i program rada za 2013. i očekivali smo da će nam obezbediti 60 miliona dinara za rad u ovoj godini, međutim, do sada nismo dobili nikakav odgovor na naš zahtev, niti nam je bilo šta uplaćeno. Prošlo je skoro pola godine, a mi i dalje ne znamo na čemu smo. Zbog ove novonastale situacije prinuđeni smo da redukujemo sve naše programe, jer, jednostavno, za to nemamo novca - kaže Majić.

Istraživačka stanica Petnica prošle godine je iz državne kase dobila 17 miliona dinara, a ove godine su očekivali da će im biti obezbeđeno više novca zbog novoizgrađenih objekata u krugu Istraživačke stanice Petnica.

- Nama je potrebna ogromna svota novca za održavanje novoizgrađenih objekata i opreme koja je tu instalirana, međutim, država na sve naše zahteve ne reaguje. U Ministarstvu prosvete nam zameraju što ovaj problem iznosimo u javnost, ali jednostavno, nemamo drugo rešenje, jer ne odgovaraju na naše dopise, tako da ne znamo na čemu smo. Jedna od zamerki Ministarstva prosvete je bila da kroz petničke programe nije obuhvaćen dovoljan broj đaka iz Srbije, ali ukoliko žele da se to popravi, onda moraju da obezbede novac za naš rad. Ne mogu se smanjivati sredstva, kao što je to slučaj prethodnih godina, i očekivati da se imaju veći programi - navodi Majić.

U novoizgrađenim objektima, čija je izgradnja završena u maju prošle godine, u Istraživačkoj stanici Petnica je do sada realizovano više od 110 programa, kroz koje je prošlo skoro 3.000 učenika i studenata. U rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih objekata površine 17.000 kvadrata država je uložila 5,3 miliona dinara, a kapaciteti su 170 ležajeva. Iz državne kase namenjeno je 2,3 miliona evra za kupovinu najsavremenije opreme.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    10. april 2013 | 13:13

    A da organizuje gej parade ima novca!!!

  • Predrag

    10. april 2013 | 23:59

    Za nacionalne penzije ima adeca nek se zlopate kako pametna tako i ona gladna ali za one alave sto primaju nacionalne penzije ima SRAMOTA!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA