POSLE VIŠE OD 30 GODINA: Otvoren sef Josipa Broza Tita!

Državna komisija otvorila je sefove u "Narodnoj banci Srbije", u kojima je Predsedništvo SFRJ pohranilo Titove stvari nakon njegove smrti

  • 9

Tročlana državna komisija u sredu je u ime predsednika Srbije, posle više od tri decenije, otvorila sefove u kojima su stvari Josipa Broza Tita.

Na čelu komisije bio je profesor Oliver Antić, savetnik predsednika Republike, a otvaranju su prisustvovali i Nikolićev savetnik, general Milorad Simić, kao i zamenik generalnog sekretara predsednika Nenad Jevremović.

Šta je delegacija u NBS otkrila, u narednih desetak dana ostaće tajna, dok se ne utvrdi priroda nađenih stvari. Takav je dogovor, kako je rekao prof. Oliver Antić, napravljen i sa predsednikom Nikolićem.

S obzirom na to da se 30 godina nije znalo šta je u sefovima − da li su u pitanju lične Brozove stvari ili vlasništvo države, i da je administracija na ove sefove čak i zaboravila − zadatak Komisije je da zapisnički utvrdi sadržaj pohranjenih vreća. Pošto se u jednoj, kako se pretpostavljalo, nalazi spisak onoga što je zapečaćeno u ostalima, posao Komisije je da ”sravni” stvari sa spiska sa onim što je nađeno, da utvrdi da li nešto nedostaje, i obavesti sud ima li stvari koje bi trebalo da uđu u ostavinsku masu.

Otvaranje sefa dogodilo se na inicijativu Prvog osnovnog suda u Beogradu, pred kojim se vodi ostavinska rasprava između Titovih naslednika, koji je krajem prošle godine uputio zahtev Kabinetu predsednika Srbije da, kao pravni naslednik nekadašnjeg Predsedništva, omogući uvid u sadržaj sefova.

Otvaranju u sredu nisu prisustvovali ni predstavnik Prvog osnovnog suda, ni advokati Brozovih naslednika, iako su oni to pismeno tražili od suda. Naime, po zakonu, kako nam je objašnjeno u Predsedništvu, oni i nisu mogli da prisustvuju.

Prema jednoj verziji, komisija je, posle Titove smrti, popisala 14 vreća, i u njima su bila posebno vredna ulja na platnu, ostala iza srpskih kraljevskih dinastija. Prema drugoj, reč je o 11 džakova sa zlatom, nakitom, poslednjim Titovim predsedničkim platama i autorskim honorarima, pišu "Novosti".

Ako Komisija, uz pomoć veštaka, utvrdi da je u vrećama bilo išta od ličnih stvari bivšeg jugoslovenskog predsednika, o tome će obavestiti sud i predati te stvari u sudski depozit.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Света

    11. april 2013 | 08:44

    Сваки рад по питању предмета иза покојника а налазе се на списку оставинске расправе без присуства судије и породице је незаконит. Држава је дужна да уважи удовицу и наследнике и списак пописа имовине комисије која је и извршила и депоновала та материјална средства након смрти. Не сумњам у ничије поштење када се поштује законска процедура и увид заинтересованих страна. Политичари требају бити политичари и да обезбеде судијама несметани рад на основу Закона и демократских права грађана. Закони показују поштеним грађанима шта смеју радити а шта не. Закони су изазов за криминалце.

  • Malkolm X

    11. april 2013 | 17:59

    Ako je u tim tkz. džakovima bilo išta vredno, to je maznuto još odavno, jer ovo nije pravna država već BANANA REPUBLIKA. Ovde nema pravde i zakona. Zakon se samo primenjuje na običnoj sirotinji, odbosno "običnim smrtnicima", a političari i lopovi najvišeg ranga su amnestirani od bilo kakve odgovornosti. U ovoj bednoj zemlji se novcem može sve kupiti odnosno potplatiti. Ako je itko bio vani taj je imao sreću vidit kako živi normalan svet zapadne evrope. Sem materijalnog mi smo zaostali i u moralnom, kulturološkom i svakom drugom smislu.

  • Zmrki

    11. april 2013 | 12:19

    Ovi kao da pricaju nekom obdanistu...cuj-30 godina!?! Pa sve sto vredi je davno maznuto,boranijo jedna glupa...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA