KOSOVO: Ručnim bacačem na kuću Srbina!

Poruka je jasna, Srbi povratnici ovde nisu dobrodošli. Život Srba u povratničkim selima je težak, ne mogu da žive normalno, izolovani su, sloboda kretanja im je ograničena - rekao je za Telegraf predsednik opštine Istok Dragoljub Repanović

  • 5

U povratničkom selu Ljug u opštini Istok, na Kosovu i Metohiji, noćas, u jedan sat posle ponoći, na kuću povratnika Žarka Đurića izvršen je napad ručnim bacačem, koji je pogodio vrata kuće i probio zid sa zadnje strane. U trenutku napada u kući se nalazio bračni par Đurić, koji pukom slučajnošću nije povređen.

Ovaj incident je uznemirio sve povratnike u selima opštine Istok.

- Poruka je jasna, Srbi povratnici ovde nisu dobrodošli. Život Srba u povratničkim selima je težak, ne mogu da žive normalno, izolovani su, sloboda kretanja im je ograničena - rekao je za Telegraf predsednik opštine Istok Dragoljub Repanović, i naglasio da ovaj oružani napad pokazuje da “Srbi nisu bezbedni ni u svojim kućama”.

Srbi koji žive u opštini Istok imaju problema sa krađom i provalama i uzurpiranom zemljom i šumama, a noćašnji incident je dodatno uneo strah za ličnu bezbednost.

Meštani sela Ljug, njih desetak, kažu da je napad jasna poruka da smetaju komšijama Albancima koji su pokušavali da ih “sitnim čarkama i krađama zaplaše, a sada su krenuli sa oružanim napadima”.

Pre samo četiri dana u opštini Istok u selu Sinaje ukraden je traktor koji je Srpska pravoslavna crkva donirala povratnicima kako bi mogli da obrađuju svoju zemlju.

Načelnik Pećkog okruga, Vinka Radosavljević, najoštrije je osudila napad na kuću porodice Đurić i zatražila „od Kfora i Euleksa dodatno angažovanje, u cilju obezbeđenja Srba na prostoru Pećkog okruga”.

- Najnoviji događaj jasno potvrđuje da je reč o dodatnom pritisku na preostale Srbe da bi napustili svoja vekovna ognjišta, i da je cilj albanskih ekstremista i separatista da stvore etnički čisto Kosovo i Metohiju - navodi se u saopštenju Pećkog okruga i dodaje "od službi bezbednosti na Kosovu i Metohiji zahtevamo da izvršioce ovog i svih do sada nerasvetljenih krivičnih dela što pre izvedu pred lice pravde".

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nostradamus

    11. april 2013 | 19:52

    Pa kako vi mislite da zivite u selima na koja ste cinili zlo i ubijali neduzne ljude..

  • Nema predaje!

    11. april 2013 | 21:49

    Ajmo navijači, organizujte se bar jednom i zaputite se na Kosovo da dadnete svojom brojnošću podršku srpskom življu.

  • Milan ( kosovski ratnik)

    9. oktobar 2013 | 10:56

    Pa to sami radite, zasto lazete bre majmuni. Hocete da ratujemo opet? Pa neeeeee... vise ne!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA