Počele restrikcije struje, Srbija u polumraku!

U Beogradu ugašena dekorativna rasveta i bilbordi, u Novom Sadu Spens zatvorio bazen, otkazane pozorišne predstave...

  • 0

Elektroprivreda Srbije počela je hitno da isključuje industrijske potrošače prema naredbi Vlade, pošto apeli za smanjenje potrošnje struje nisu urodili plodom!

Direktor Vladine kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović kaže da snabdevanje strujom iz mreže EPS-a neće biti obustavljeno kompanijama i objektima koje obezbeđuju vitalne funkcije u zemlji.

Kao posledica ovakve Vlade u Beogradu je ugašena dekorativna rasveta, kao i rasveta bilborda na teritoriji grada. U Novom Sadu je SPC Spens zatvorio bazen i otkazao sve trenažne procese u njemu, a ceo objekat će raditi s redukovanim grejanjem i osvetljenjem. Srpsko narodno pozorište u ovom gradu je otkazalo do daljeg sve predstave s redovnog repertoara, dok je u Čačku redukovana javna rasveta na teritoriji cele opštine.

- Vlada je pozvala potrošače da štede električnu energiju - istakao je Mihajlović posle sednice vlade i izrazio očekivanje da neće biti restrikcija u snabdevanju strujom za domaćinstva.

Mihajlović je najavio da škole najverovatnije neće raditi čitave naredne nedelje, a konačnu odluku o tome doneće resorni ministar Žarko Obradović. Vlada danas nije raspravljala o predlogu da neradni dani budu i naredni ponedeljak, utorak i petak - 13. 14. i 17. februar.

Zoran Manasijević, pomoćnik generalnog direktora EPS za tehnički sistem, naglasio je ranije danas da izuzetak od ovih hitnih mera isključenja mogu biti samo ona preduzeća čiji tehnološki proces zahteva nešto duže vreme zaustavljanja, ali će i oni biti isključeni s mreže.

Manasijević, koji je i predsednik Štaba za praćenje elektroenergetske situacije, naglasio je da je od jutros kritično stanje na kopovima Rudarskog basena "Kolubara", koji ugljem snabdeva najveću termoelektranu u Srbiji "Nikola Tesla" (TENT).

Zbog temperature od minus 30 došlo je do zamrzavanja tehnike i izuzetno otežanog prevoza uglja do termoelektrana - istakao je on i naglasio da je potrošnja struje na teritoriji Srbije s Kosovom i Metohijom juče ponovo porasla i dostigla novi rekordni nivo od 162,67 miliona kilovat-časova električne energije.

- Uvoz električne energije dostigao je limit zbog veoma teške situacije u celom regionu, ali i zbog nemogućnosti transporta većih količina energije - kazao je Manasijević i dodao da će jedna od mera štednje biće i prinudni odmor za neke od državnih institucija čiji rad nije neophodan tokom sledeće nedelje, pa će one spojiti te dane sa praznikom državnosti.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA