Za sahranu Tačerove 2.000 pozivnica

- Listu pozvanih napravila je porodica ledi Tačer uz pomoć vlade i Konzervativne partije. Očekuje se da će biti poslato više od 2.000 pozivnica - navedeno je u saopštenju britanskog premijera Dejvida Kamerona

  • 1

Britanija je štampala 2.000 pozivnica za sahranu Margaret Tačer. Među pozvanima su svi američki predsednici i britanski premijeri, kao i mnoge poznate ličnosti.

Velike figure iz ere Tačerove, uključujući bivšeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova, bivšeg nemačkog kancelara Helmuta Kola i udovicu bivšeg predsednika SAD Ronalda Regana Nensi, biće, međutim, odsutne usled zdravstvenih problema.

Britanska kraljica Elizabeta II i njen muž princ Filip već su potvrdili da će iduće srede prisustvovati ceremoniji sahrane u Katedrali Svetog Pavla, što će biti prvi put da će britanski monarh biti na sahrani jednog svog premijera od sahrane Vinstona Čerčila 1965. godine.

Pozivnice za sahranu štampaju se danas i počeće da se upućuju u pet, saopštila je kancelarija britanskog premijera Dejvida Kamerona koja je objavila početnu listu pozvanih, prenela je agencija AFP.

- Listu pozvanih napravila je porodica ledi Tačer uz pomoć vlade i Konzervativne partije. Očekuje se da će biti poslato više od 2.000 pozivnica - navedeno je u saopštenju.

Među pozvanima je i Nelson Mandela, mada će 94-godišnji bivši predsednik Južnoafričke Republike, čiji je Afrički nacionalni kongres Tačerova svojevremeno nazvala "terorističkom grupom", verovatno biti previše slabog zdravlja da bi prisustvovao sahrani.

Pozivnice će dobiti i bivši južnoafrički predsednik De Klerk, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, premijer Kanade Stiven Harper, bivši malezijski premijer Mahatir Mohamad i bivši premijer Australije Džon Hauard.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA