Na presađivanje bubrega čeka 800 bolesnika

- Broj donora u Srbiji i dalje je ispod pet na milion stanovnika, a liste čekanja su relativno duge, tako da jedan značajan broj bolesnika i umire - izjavio je koordinator za transplantaciju organa VMA Đoko Maksić

  • 0

Transplantacija organa u Srbiji tema je simpozijuma koji se danas održava u Kragujevcu, sa ciljem da se ukaže na mogućnosti bolje organizacije lekarske struke, ali i da se podigne nivo svesti društvene zajednice kako bi se povećao broj donora, a time i broj presađivanja organa.

- Broj donora u Srbiji i dalje je ispod pet na milion stanovnika, a liste čekanja su relativno duge, tako da jedan značajan broj bolesnika i umire, jer nema šansu da pravovremeno dobije organ - izjavio je koordinator za transplantaciju organa VMA Đoko Maksić.

On je naglasio da trenutno u Srbiji na transplantaciju bubrega čeka više od 800 osoba, a na transplantaciju jetre, srca i drugih organa, nekoliko stotina pacijenata među kojima su i deca predškolskog i školskog uzrasta.

Prema njegovim recima, da bi se povećao broj transplantacija i smanjila lista čekanja, jedina šansa je razvoj kadaveričnog programa.

- Sigurno će trebati par narednih godina da dođemo do broja od bar 10 donora na milion stanovnika čime bismo stekli uslov da budemo jedna od članica Eurotransplanta, organizacije koja ima dugu tradiciju i mogućnost da nam pomogne sutra u organizaciji, razmeni organa, edukaciji lekara, i tek tada bismo taj program mogli mnogo brže da razvijemo nego što je to trenutno - istakao je Maksić.

Simpozijum o presađivanju organa tema je prvog dana rada dvodnevne stručne konferencije na kojoj učestvuje nekoliko stotina lekara, i održava se pod pokroviteljstvom Lekarske komore Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA