MMF neće obećanja već rebalans budžeta

Međunarodni monetarni fond traži od srpske vlade da sprovede dogovore o nivou deficita i visini javnog duga

  • 1

Sastanak sa predstavnicima misije MMF-a, koju je predvodila Zuzana Murgasova, završio je tako da ekonomska politika srpske vlada nije "prošla" kontrolu, pa neće dobiti zeleno svetlo za prvu reviziju Aranžmana iz predostrožnosti.

Na sastanku je potvrđeno da status aranžmana ostaje kakav jeste, bez revizije, a do sledeće kontrole iz Vašingtona Vlada Srbije će nastaviti da sprovodi sve dosadašnje dogovore uključujući nivo deficita i visinu javnog duga. Predstavnici MMF-a ponovo će doći u Beograd sredinom ove godine.

Tokom posete misije razmatrano je ostvarivanje ciljeva ekonomskog programa dogovorenog s MMF-om, makroekonomski okvir za 2012. godinu, kao i ispunjenje kriterijuma izvršenja za decembar 2011. godine. Posebna pažnja usmerena je na pitanja izvršenja budžeta za 2012, na sprovođenje dogovorenih mera fiskalne politike i na poštovanje utvrđenih fiskalnih pravila.

Savetnik premijera Mirka Cvetkovića, ekonomista Jurij Bajec, kaže da Aranžman iz predostrožnosti s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) nije prekinut, niti je doživeo krah, već ostaje na snazi, ali se njegova revizija odlaže do polovine godine.

- Znači, program ostaje na snazi, ali se njegova revizija odlaže dok se rebalansom budžeta ne utvrdi ovo što je inače dogovoreno da će se u praksi sprovoditi sa stanovišta ekonomske politike vlade - istakao je Bajec.

Prema njegovom tumačenju predstavnici vlade su pružili uveravanje misiji Fonda, "koje je ona prihvatila", da će se do kraja svog mandata striktno pridržavati dogovorene ekonomske politike, uključujući i dogovorene okvire sprovođenja budžeta, kako sa stanovišta veličine javnog duga, tako i fiskalnog deficita.

Predstavnici MMF-a su tokom razgovora insistirali pre svega na veličini garancija za zajmove javnim preduzećima i ukazivali na opasnost da se kroz dodatno zaduživanje ne ugrozi zakonski okvir javnog duga, a to se u praksi i ne može sprovesti do kraja mandata sadašnje vlade, tvrdi Bajec.

Unija poslodavaca Srbije ne gleda tako optimistično na današnji sastanak. UPS je saopštila da će zamrzavanje kreditnog aranžmana Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sa Srbijom pogoršati situaciju u kojoj se nalazi privreda i država.

- Kreditni rejting države nastaviće sa daljim padom, što znači da će i zaduživanje države i eventualno zaduživanje privrede kod potencijalnih kreditora u inostranstvu biti otežano - kazao je predstavnik Unije poslodavaca Srbije zadužen za odnose sa javnošću Dragoljub Rajić.

MMF je prethodno već dva puta odlagao ocenu prve revizije aranžmana sklopljenog krajem septembra 2011. godine, jer je Vlada u budžetu predvidela daleko veće garancije javnim preduzećima i zaduživanje države od onoga što je MMF odobrio. Budžetom za 2012. predviđene su garancije od 45 milijardi dinara što je 15 milijardi više od dogovorenog sa MMF-om.

Aranžman sa MMF-om koji je Srbiji odobren 29. septembra 2011, u iznosu od 935,4 miliona specijalnih prava vučenja (oko 1,1 milijarda evra), zaključen je iz predostrožnosti, odnosno bez namere da se sredstva koriste osim u slučaju platnobilansnih potreba zemlje.

(Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • radnik-golja

    17. mart 2012 | 20:18

    E pa premijeru da vas obavestim da je nama u JP"Putevi Srbije" vec smanjena plata pocev od januara 2012 god.Kazu da je to zbog rebalansa budzeta. Plata mi je manja za 6000 din. Pa ko koga ovde laze?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA