Izricanje presude Šešelju 30. oktobra

Na zahtev Tužilaštva Šešelj je ironično primetio da bi kazna doživotnog zatvora predstavljala najbolji kraj njegove karijere

  • 12

Pretresno veće Haškog tribunala danas je za 30. oktobar zakazalo izricanje prvostepene presude lideru Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju.

Šešelj, koji se Tribunalu predao 2003. godine, optužen je za progone na političkoj, rasnoj ili verskoj osnovi, nehumana dela, ubistvo, mučenje, okrutno postupanje, razaranje u BiH, Hrvatskoj i na području Vojvodine u Srbiji.

Tužilac je zatražio kaznu od 28 godina zatvora, a optuženi, koji se sam brani, oslobađajuću presudu.

Na zahtev Tužilaštva Šešelj je ironično primetio da bi kazna doživotnog zatvora predstavljala najbolji kraj njegove karijere.

Šešelj se Tribunalu predao u februaru 2003. godine, a suđenje je počelo u novembru 2006, bez prisustva optuženog, koji je štrajkovao glađu insistirajući da se sam zastupa pred sudom. Suđenje je ponovo počelo u novembru 2007, uvodnom rečju optužbe.

Tužilaštvo je završilo sa iznošenjem svojih dokaza u januaru 2010, nakon saslušanja 71 svedoka, dok Šešelj nije iznosio dokaze. Strane u postupku iznele su svoje završne reči od 5. do 20. marta prošle godine.

U Tribunalu je protiv Šešelja u tri navrata pokretan postupak za nepoštovanje suda, zbog objavljivanja podataka o svedocima kojima su bile dodeljenje zaštitne mere.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad021

    12. april 2013 | 17:39

    zao mi sekija,srbin je,ima porodicu,pametan je a trune u zatvoru zbog demagogije.eee koliko je samo onih koji su licno ubijali oslobodjeno...haski sud je prevara

  • Ljubisa Petrovic

    12. april 2013 | 19:07

    Drzi se Vojo Srbine!!

  • Burgija

    12. april 2013 | 19:24

    Nema veceg patriote od Voje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA