"Srpskom Adolfu" ublažena kazna

Goranu Jelisiću (45) iz Bijeljine, koji služi kaznu od 40 godina zatvora zbog ubistava, okrutnog postupanja, pljačke i nehumanih dela, počinjenih u maju i junu 1992, u logoru Luka u Brčkom, kazna je smanjena za četiri godine i dva meseca

  • 0

Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron doneo je odluku da ublaži kaznu Goranu Jelisiću (45) iz Bijeljine, koji u Italiji služi kaznu od 40 godina zatvora zbog ubistava, okrutnog postupanja, pljačke i nehumanih dela, počinjenih u maju i junu 1992, u logoru Luka u Brčkom, pa bi u zatvoru trebalo da ostane četiri godine i dva meseca manje.

Sudija Meron prihvatio je preporuku italijanskih vlasti, prema kojoj Jelisić, po zakonima te države, ima pravo na ublažavanje kazne od 180 dana, jer je učestvovao u programu rehabilitacije, i još tri godine i osam meseci (1.170 dana), koji su mu ranije odobreni.

Meron je u odluci ukazao da se, sporazumom o služenju kazni, Italija obavezala da poštuje trajanje kazne koje je izrekao Tribunal, koji donosi konačnu odluku da li su preporučene mere u skladu sa Statutom i praksom Tribunala.

Prema praksi ovog suda, osuđeni stiču pravo za zatraže prevremeno oslobađanje nakon što odsluže dve trećine izrečene kazne. Meron je ukazao da, ni uz umanjenje kazne, Jelisić nije odslužio dve trećine kazne.

Jelisića, poznatog i kao "srpski Adolf", pripadnici Međunarodnih stabilizacionih snaga (SFOR) su uhapsili u januaru 1998.

Na prvom izlasku pred sud izjavio je da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, da bi se u oktobru 1998. izjasnio krivim po 15 tačaka optužnice za zločin protiv čovečnosti i 16 tačaka za kršenja zakona i običaja ratovanja, a izjasnio se da nije kriv za genocid.

Pretresno veće ga je u decembru 1999. osudilo na 40 godina zatvora, oslobodivši ga optužbe za genocid. Presudu je žalbeno veće potvrdilo u julu 2001, posle čega je Jelisić prebačen u Italiju na odsluženje kazne.

(Telegraf / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA