Pojačana dežurstva Srba na severu KiM zbog intenzivnijih aktivnosti Rosu

Danonoćna pojačana dežurstva su na magistralnim putevima koji vode ka integrasinim prelazima Jarinje, na putnom pravcu Priština - Leposavić - Raška i ka Brnjaku, na magistaralnoj deonici koja vodi iz južne Kosovske Mitrovice preko Zubinog Potoka do Ribarića

  • 3

Predstavnici Kriznih štabova četiri opštine na severu Kosova i Metohije − Kosovske Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića − doneli su odluku o pojačanom dežurstvu na svim potencijalno rizičnim lokacijama u ovom delu pokrajine zbog sve učestalijeg prisustva i kretanja specijalnih jedinica Rosu, koje su pod komandom Prištine.

Predsednik opštine Leposavić Dragiša Vasić, koji je komandir kriznog štaba u Leposaviću, kaže da je poslednjih nekoliko dana primećeno intenzivnije kretanje Rosu, što izaziva dodatnu zabrinutost ovdašnjih žitelja.

- Primećeno je da svojim vozilima patroliraju duž magistralnih puteva, što Srbi vide kao provokaciju i mogućnost za ponovni upad ove interventne jedinice, koja je silom u julu, 2011. pokušala da zauzme sever - rekao je Vasić, i naglasio da "Srbi ni po koju cenu neće prihvatiti integraciju u sistem Prištine, mada se i pored odluka kriznih štabova, Srbi samoorganizuju".

Vasić upozorava da bi pokušaj nasilne integracije mogao da poprimi šire razmere sa nesagledivim posledicama, jer u tom slučaju "narod niko neće moći da kontroliše".

Ipak, on veruje, ali se i nada, da će međunarodne bezbednosne strukture, prvenstveno Kfor, staviti u službu poverenog im mandata na osnovu Rezolucije 1244 SB UN, odnosno da se neće, kao što se bezbroj puta dokazalo, a posebno u martu 2004. godine, staviti na stranu privremenih kosovskih institucija.

Danonoćna pojačana dežurstva su na magistralnim putevima koji vode ka integrasinim prelazima Jarinje, na putnom pravcu Priština - Leposavić - Raška i ka Brnjaku, na magistaralnoj deonici koja vodi iz južne Kosovske Mitrovice preko Zubinog Potoka do Ribarića.

Posle odluke državnog vrha o neprihvatanju svojevrsnog briselskog ultimatuma, Srbi su malo odahnuli, ali su i dalje u iščekivanju šta će doneti nova runda pregovora i kakav će biti njen ishod.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitomir KM

    13. april 2013 | 00:07

    Svi Srbi na barikade....branicemo nase zivotima ako treba.

  • Vitomir KM

    13. april 2013 | 11:26

    Jesu sheksi, jesu. Ja sam ti i pisao sa barikada. Bolje ti je bilo da si se nocas pridruzio nego da pises ovakve gluposti. Veceras sam u Rudaru, ako hoces da se vidimo izvoli.....

  • sheeksi

    13. april 2013 | 01:10

    Sta ces ti da branis breee pusti te reci oni koj branu nisu ovde da ostavu komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA